Berlin: staruri în filme proaste

de Ştefan Dobroiu în 17 Feb 2015
Kidman, Portman, Bale, Binoche, luaţi "cu japca" în competiţie

Al doilea cel mai entuziasmant aspect al galei de sâmbătă seara, după înmânarea Ursului de Argint pentru Cel mai bun regizor lui Radu Jude, a fost faptul că toate marile producţii dezamăgitoare, dar pline de staruri, aruncate din diverse motive în cursa pentru Ursul de Aur au fost ignorate de juriu.

Iată aici palmaresul acestei ediţii. Dacă îi arunci măcar o privire, nu ai bănui că Nicole Kidman, James Franco, Christian Bale, Natalie Portman, Cate Blanchett şi Juliette Binoche, starul incontestabil al cinema-ului european la ora actuală, au avut şi ei filme în competiţie.

În fiecare an Berlinala face compromisuri în ceea ce priveşte calitatea anumitor filme, preferându-le în competiţie pentru a atrage pe covorul roşu vedete de la Hollywood. Presiunea vine şi din partea sponsorilor, care şi-ar dori-o la o petrecere simandicoasă pe Natalie Portman, dar mai ales din partea jurnaliştilor, ale căror ştiri şi cronici sunt mai citite dacă au ca subiect vreun star internaţional. Ce a frapat la cea de-a 65-a ediţie a Berlinalei este slaba calitate a filmelor cu vedete. Parcă s-ar fi înţeles...

Hulite la egalitate au fost Queen of the Desert, de Werner Herzog, şi Knight of Cups, de Terrence Malick. Împreună cele două filme i-au adus pe covorul roşu pe Nicole Kidman, James Franco, Christian Bale şi Natalie Portman. Că ne plac sau nu aceşti oameni, sunt câţiva dintre cei mai importanţi de la Hollywood. La Knight of Cups, cel puţin, jurnaliştii s-au îmbulzit la coadă cu o oră înaintea de începerea proiecţiei. Jurnalistul Cinemagia a ajuns cu 45 de minute înainte de film şi s-a temut sincer că nu va prinde un loc în sală. L-a prins, dar cu ce folos?

Knight of Cups este de fapt To the Wonder 2, o continuare stilistică perfect coerentă "narativ" a filmului lui Terrence Malick inclus în competiţia festivalului de la Veneţia în 2012 (datorită lui Ben Affleck, probabil) şi huiduit cu voluptate de jurnaliştii din sală.

Iată ce scriam în septembrie 2012, la câteva ore după premiera mondială a filmului: "To the Wonder te face să te întrebi ce s-a întâmplat cu Terrence Malick şi cum de un astfel de film, mai apropiat de arta video decât de cinema, şi-a făcut loc în competiţia festivalului de la Veneţia. To the Wonder putea fi cea mai mare surpriză plăcută din competiţie. Este o surpriză, dar n-am încadra-o la cele plăcute. Bineînţeles, 'drama' încă are şanse la Leul de Aur, pentru că juriul condus de Michael Mann nu ţine cont de huiduielile jurnaliştilor şi nici de cronicile uimite şi acordă premii după bunul plac."

Knight of Cups este câteva clase deasupra lui To the Wonder, pentru că de această dată Terrence Malick a avut inspiraţia de a porni de la o legendă antică: un cavaler din Est porneşte, la cererea tatălui său, în căutarea unei inestimabile perle. Doar că o singură înghiţitură luată dintr-o licoare îl face pe cavaler să cadă într-un somn adânc, dând uitării perla şi familia. Cu ajutorul acestei premise şi cu cel al lui Christian Bale, în rolul unui scenarist sau al unui regizor (e neclar) de la Hollywood, Malick arată cu degetul spre hedonismul din Cetatea Viselor, unde banul şi excesele par a fi luat locul artei în "rolul" legendarei perle. Numai că regizorul se foloseşte de aceleaşi cadre disparate şi de aceleaşi comentarii filozofice repetitive în voice over pentru a-şi transmite ideea.

Mult mai concret, dar prin nimic mai puţin dezamăgitor a fost Queen of the Desert al lui Werner Herzog, cu Nicole Kidman în rolul titular. Povestea exploratoarei şi diplomatei Gertrude Bell, datorită căreia harta Orientului Mijlociu arată astăzi aşa cum arată, are parte de o tratare glamour în viziunea lui Herzog. Cineastul german a fost mai interesat de poveştile de dragoste ale lui Bell decât de reuşitele ei politice, sugerând chiar, la un moment dat, că numai deziluziile amoroase au împins-o pe calea diplomaţiei.

Diferenţa dintre filmele premiate şi "mofturile" de la Hollywood a fost şi mai frapantă în timpul conferinţelor de presă. Dacă regizorii şi actorii celorlalte filme au preferat să discute pe larg problemele sociale ridicate de producţiile lor, în conferinţa lui Queen of the Desert s-a vorbit mai mult despre Nicole Kidman, că doar ea este starul şi nu Gertrude Bell. Printre declaraţiile divei s-au numărat şi veşnica gratitudine că Werner Herzog a lăsat-o să-şi ia copiii în deşert şi că i-a permis să iasă din zona de confort cu rolul lui Bell (crede-ne pe cuvânt, nu iese din nicio zonă de confort).

Pe larg despre Nobody Wants the Night, filmul lui Isabel Coixet cu Juliette Binoche în rolul principal, aici.

Exploreaza subiecte similare:

festival:berlin 2015, Radu Jude, Natalie Portman, Christian Bale, Terrence Malick, Knight of Cups, To the Wonder, Queen of the Desert, Nadie quiere la noche, Isabel Coixet, Juliette Binoche, Werner Herzog, Nicole Kidman, James Franco, Cate Blanchett

Alte știri din cinema

The Apprentice la Cannes: Sebastian Stan interpretează un tânăr Donald Trump într-un film ce relevă corupția din America anilor '70 și '80

Regizorul iranian Ali Abbasi a adus săptămâna aceasta în prim-plan la Cannes filmul The Apprentice, ce explorează ascensiunea lui Donald Trump, de la fiu de milionar la mogul imobiliar necruțător.

Ce-ar fi dacă nu s-ar povesti? Ne-am crea toți niște preteni imaginari ca în IF

IF, pelicula lui John Krasinski din 2024, va intra în cinematografe din data de 31 mai, titlu care are un double entendre: o dată cel propriu-zis al cuvântului "if" din engleză (dacă), dar și acronimul I.F., imaginary friends (prieteni imaginari).

Primele imagini cu Liam Hemsworth în rolul lui Geralt din Rivia pentru cel de-al patrulea sezon al seriei The Witcher

Fanii seriei "The Witcher" de pe Netflix vor avea parte de o schimbare majoră, odată cu preluarea rolului principal de către Liam Hemsworth în sezoanele 4 și 5

Megalopolis, pariul de 120 de milioane de dolari al lui Francis Ford Coppola

Filmul teribil de ambițios pe care Coppola visa să-l facă de peste 40 de ani și pe care l-a finanțat cu aproximativ 120 de milioane de dolari din bani proprii a avut premiera pe Croazetă și a fost întâmpinat de critici cu păreri mixte.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
flory_o pe 29 aprilie 2015 12:01
Secretul omului de succes este că ştie ce să ceară de la sine însuşi. Asta scrie celebrul Colin Turner în cartea ”Născut pentru succes”. Căutăm urgent colaboratori part-time care vor să câștige bani în timpul liber, într-un proiect unic la nivel mondial. Oferim contract de comision. Pentru mai multe detalii, trimiteți mesajul PROIECT la adresa de email arwen_flory@yahoo.com

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells