Coronavirus. În România multiplexurile rămân deschise

de Gloria Sauciuc în 13 Mar 2020
Creșterea frecvenței igienizarii suprafețelor și maxim 99 de spectatori per sală, printre măsurile luate în cinematografele românești

Pandemia de coronavirus a afectat, cum era de așteptat, și industria de film, subiectul de care sunt interesați cititorii noștri. În România ne confruntăm cu date de lansare amânate la cele mai importante și așteptate titluri, închiderea unor cinematografe, restricții de vizionare la altele, suspendarea întâlnirilor cu publicul a echipelor filmelor românești (cel mai recent caz - Ivana cea Groaznică), amânarea unor evenimente de calibru legate de film, precum Gala Gopo - „Oscarul industriei românești de film”...

În România, există două abordări ale situației - cinematografele private nu se închid, dar respectă măsurile impuse de Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, anunțate în data de 11 martie: „în spațiile închise (cum ar fi sălile de cinema [...]) pot intra maximum 100 de persoane”.

Pe de altă parte, cinematografele de stat respectă decizia Ministerului Culturii, care cere suspendarea activității instituțiilor pe care le are în subordine până în 22 martie 2020, „cu posibilitatea de prelungire”.

Dacă în câteva țări europene cinematografele s-au închis (Polonia, Belgia, Italia etc.), indiferent dacă sunt private ori de stat, românii mai pot merge la cinematograf în multiplexuri.

Măsuri luate în cinematografele noastre

Cinemagia a stat de vorbă cu câțiva dintre exploatatorii de săli de cinema de la noi, iar măsurile luate de manageri sunt încurajatoare. „Dezinfectăm periodic mânere, balustrade, barul, absolut tot ce este atins, am scurtat programul proiecțiilor, îi sfătuim pe spectatori să își aleagă locuri cât mai distanțate”, spune Raluca Lupulescu Soare, Brand Manager la Hollywood Multiplex din București.

„Momentan nu închidem cinematografele”, spune și Diana Cercel, reprezentant al rețelei de cinematografe Happy Cinema (București, Buzău, Bacău, Bistrița, Alexandria și Focșani). „Proiecțiile se vor desfășura cu maxim 80 de spectatori. De asemenea, a fost mărită frecvența igienizării suprafețelor și au fost instalate dispensere cu soluții de dezinfectare. Colaborăm îndeaproape cu autoritățile de sănătate publică și respectăm recomandările acestora”, ne asigură Diana Cercel.

Și cinematografele Cinema City rămân deschise conform programului obișnuit de funcționare, se anunță pe site-ul oficial. „Vânzarea biletelor și accesul spectatorilor în fiecare sală de cinema se face în limita a 99 de bilete vândute per spectacol, în toate cele 26 locații”, se mai vede în anunț.

În București și în țară s-au închis cele nouă săli de cinema din Rețeaua de stat RomâniaFilm. Cinema Elvire Popesco din București, asemenea sălii de cinema a Muzeului Țăranului Român, îşi suspendă activitatea în perioada 14-22 martie 2020 inclusiv, cu posibilitatea de prelungire. Posesorii de bilete cumpărate online au fost notificați pe email cu privire la modalitatea de rambursare. Cinemateca Eforie și Cinemateca Union din București, locul filmelor de artă, vor fi închide, de asemenea, până pe 22 martie.

Care este cea mai bună atitudine pe timp de pandemie?

România nu are experiența epidemiilor. În trecutul recent, SARS-CoV (Sindromul respirator acut sever) ori MERS (Sindromul respirator al Orientului Mijlociu) au afectat alte teritorii. Unele măsuri luate de autorități sunt destul de permisive, din punctul nostru de vedere.  În principiu, epidemiile vin și trec, dar trebuie să respectăm cu strictețe măsurile recomandate de autorități. Haideți să considerăm această perioadă ca pe una în care ne testăm disciplina în respectarea regulilor impuse de guvernanți și răbdarea.

Faptul că multe premiere s-au amânat e o precauție pe care marile studiouri o iau, pe de o parte pentru protejarea afacerii lor, pe de alta pentru apărarea spectatorilor.

În România, alternativa mersului la cinema e reprezentată de micul ecran și de mai multe platforme de streaming - Netflix, HBO GO, Mubi. Câteva festivaluri de film de la noi au, de asemenea, propriile platforme de streaming, cu filme de autor, de artă numai bune de descoperit în această perioadă încercată.

Măsura pe care o recomandăm este acel „better judgement” al fiecăruia: respectați indicațiile autorități și luați-vă măsurile necesare pentru a fi în siguranță dumneavoastră și ceilalți.

Alte știri din cinema

The Apprentice la Cannes: Sebastian Stan interpretează un tânăr Donald Trump într-un film ce relevă corupția din America anilor '70 și '80

Regizorul iranian Ali Abbasi a adus săptămâna aceasta în prim-plan la Cannes filmul The Apprentice, ce explorează ascensiunea lui Donald Trump, de la fiu de milionar la mogul imobiliar necruțător.

Ce-ar fi dacă nu s-ar povesti? Ne-am crea toți niște preteni imaginari ca în IF

IF, pelicula lui John Krasinski din 2024, va intra în cinematografe din data de 31 mai, titlu care are un double entendre: o dată cel propriu-zis al cuvântului "if" din engleză (dacă), dar și acronimul I.F., imaginary friends (prieteni imaginari).

Primele imagini cu Liam Hemsworth în rolul lui Geralt din Rivia pentru cel de-al patrulea sezon al seriei The Witcher

Fanii seriei "The Witcher" de pe Netflix vor avea parte de o schimbare majoră, odată cu preluarea rolului principal de către Liam Hemsworth în sezoanele 4 și 5

Megalopolis, pariul de 120 de milioane de dolari al lui Francis Ford Coppola

Filmul teribil de ambițios pe care Coppola visa să-l facă de peste 40 de ani și pe care l-a finanțat cu aproximativ 120 de milioane de dolari din bani proprii a avut premiera pe Croazetă și a fost întâmpinat de critici cu păreri mixte.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
into_the_labyrinth pe 13 martie 2020 20:09
”Mille grazie” că ai amintit de Mubi! I-am descoperit recent şi nu mă mai dezlipesc de ei.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells