Documentarul colectiv, propunerea României la Oscar 2021

de Marina Florea în 16 Oct 2020
Între 1 și 5 februarie are loc votarea preliminară la Oscar, iar pe 9 februarie se anunță listele scurte

Documentarul colectiv, în regia lui Alexander Nanau, este propunerea României la premiile Oscar 2021, secțiunea „Cel mai bun lungmetraj internațional”, anterior numită „Cel mai bun film străin”, se vede pe pagina oficială a Centrului Național al Cinematografiei.Pe 9 februarie vom vedea dacă filmul ajunge pe lista scurtă de posibili candidați la Oscar 2021. Abia pe 5 martie începe votarea, aleșii fiind dintre cei care au ajuns pe listele scurte. Pe 15 martie 2021 se vor anunța nominalizații la Oscar.

Documentarul colectiv oferă în premieră o privire în culisele momentelor-cheie care au avut loc după evenimentul tragic din clubul Colectiv din București. Documentarul nu surprinde momentul incendiului de la Colectiv, ci consecințele catastrofei agravate de incompetența sistemului medical de stat din România și momentul crizei dezinfectantilor diluați din 2016.

Filmul nu are în plan trauma victimelor care au suferit de pe urmă acestei tragedii. Ci, tragedia petrecută - așa cum o știm cu toții - s-a transformat într-o evaluare severă a sistemului sanitar, în care numeroase victime cu arsuri au murit în lipsa unui tratament adecvat.

Există două grupuri de personaje în acest documentar - un jurnalist de investigații (Cătălin Tolontan) și echipa sa, pe de o parte. Apoi, pe de alta, Ministrul Sănătății de atunci, Vlad Voiculescu, și cabinetul cu consilierii lui, ambele grupe de personaje ducând o luptă inegală cu sistemul.

Colectiv este un film în primul rând obiectiv, despre oameni care ei înșiși au pus obiectivitatea mai presus de orice. Mesajul filmului este același cu cel al Pieței Victoriei, anume că poporul român s-a săturat de un stat opac care nu ține cont de nevoile oamenilor, de medici corupți care disprețuiesc pacientii, de un sistem sanitar incompetent.

Este prima oară când un documentar este propunerea României în competiția pentru premiile Academiei Americane de Film. Distribuitorii americani ai colectiv, Magnolia Pictures și Participant, vor înscrie filmul și pentru secțiunea „Cel mai bun film documentar”, se vede în comunicatul CNC. Participarea unui film la două secțiuni îi sporește şansele de a fi nominalizat. Anul trecut, de exemplu, Honeyland - apreciatul documentar din Macedonia de Nord - a intrat în istorie ca primul documentar nominalizat simultan la secțiunile „Cel mai bun film documentar” şi „Cel mai bun lungmetraj internațional”.

colectiv, pe lista celor mai importante festivaluri de film din lume

De asemenea, colectiv este pe lista scurtă a premiilor Academiei Europene de Film (European Film Awards), ce se vor decerna pe  12 decembrie 2020, și poate fi votat pentru nominalizare în categoria „Documentar European”. Filmul a obținut titlul de cel mai bun documentar în cadrul mai multor festivaluri internaționale de film, printre care „It’s All True”- Brazilia, „Hamptons International Film Festival”- SUA, „Docville”- Belgia, „DocAviv Film Festival”- Israel, „Zürich Film Festival”- Elveția, sau „Luxembourg Film festival”- Luxemburg.

Premiera mondială a filmului a avut loc anul trecut în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Veneția, fiind primul film documentar românesc selectat în istoria recentă în cadrul prestigiosului festival italian, iar premiera nord-americană la Toronto International Film Festival. „colectiv” a fost și în selecția oficială din cadrul Festivalului de Film Sundance 2020 și a făcut parte din selecția mai multor festivaluri internaționale, printre care New Directors/New Films, IDFA, True/False, CPH DOX, San Francisco International Film Festival, Göteborg International Film Festival sau Full Frame.

Filmul se lansează în SUA și Marea Britanie pe 20 noiembrie

colectiv va fi lansat în SUA pe 20 noiembrie de către Magnolia Pictures și Participant, în aceeași zi în care distribuitorul Dogwoof va lansa filmul în Marea Britanie și Irlanda. În plus filmul va intra în cinematografe și VOD în mai multe țări în această toamnă, printre care și Franța, Germania, Israel, Belgia, Olanda și Elveția, ceea ce îi va oferi o expunere și mai mare, fiind și mai mult în atențianumeroşilor membri ai Academiei Americane de Film care locuiesc în afara SUA.  Filmul va fi disponibil în 20 de țări și prin intermediul HBO Europe.

Distribuția în cinematografele din România a fost realizată de către Bad Unicorn. „colectiv” este produs de Alexander Nanau Production, în coproducție cu Samsa Film Luxembourg și HBO Europe, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Luxemburg Film Fund și Sundance Documentary Fund, cu participarea MDR Germania, RTS Elveția, RSI – Elveția și YES Docu – Israel.

Magnolia Pictures a obțiinut 15 nominalizări la premiile Academiei pentru „Cel mai bun film documentar” și „Cel mai bun lungmetraj internațional” și a câștigat premiul pentru cel mai bun film documentar cu Man On Wire.

Exploreaza subiecte similare:

Alexander Nanau, colectiv

Alte știri din cinema

The Apprentice la Cannes: Sebastian Stan interpretează un tânăr Donald Trump într-un film ce relevă corupția din America anilor '70 și '80

Regizorul iranian Ali Abbasi a adus săptămâna aceasta în prim-plan la Cannes filmul The Apprentice, ce explorează ascensiunea lui Donald Trump, de la fiu de milionar la mogul imobiliar necruțător.

Ce-ar fi dacă nu s-ar povesti? Ne-am crea toți niște preteni imaginari ca în IF

IF, pelicula lui John Krasinski din 2024, va intra în cinematografe din data de 31 mai, titlu care are un double entendre: o dată cel propriu-zis al cuvântului "if" din engleză (dacă), dar și acronimul I.F., imaginary friends (prieteni imaginari).

Primele imagini cu Liam Hemsworth în rolul lui Geralt din Rivia pentru cel de-al patrulea sezon al seriei The Witcher

Fanii seriei "The Witcher" de pe Netflix vor avea parte de o schimbare majoră, odată cu preluarea rolului principal de către Liam Hemsworth în sezoanele 4 și 5

Megalopolis, pariul de 120 de milioane de dolari al lui Francis Ford Coppola

Filmul teribil de ambițios pe care Coppola visa să-l facă de peste 40 de ani și pe care l-a finanțat cu aproximativ 120 de milioane de dolari din bani proprii a avut premiera pe Croazetă și a fost întâmpinat de critici cu păreri mixte.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells