"Dupa-amiaza unui tortionar" sau un film memorabil al lui Lucian Pintilie

de Emanuel Lazarescu în 16 Mai 2002
"Dupa-amiaza unui tortionar" sau un film memorabil al lui Lucian Pintilie
Miercuri 15 mai 2002 a avut loc la Cinema Studio premiera celui mai recent film al lui Lucian Pintilie - "Dupa-amiaza unui tortionar".
Seara a debutat cu o prezentare destul de plictisitoare a filmului facuta de Ana Blandiana, care a cam plictisit publicul... si a continuat cu un discurs a dl. Pintilie care mai-mai ca a facut sala sa se ridice in picioare.
Marii absenti din seara premierei au fost chiar actorii principali Gheorghe Dinica si Radu Beligan, dar au avut o "absenta motivata" pentru ca in acelasi timp jucau piesa "Take, Ianke si Cadar" la Teatrul National.

Trebuie sa recunosc ca m-am dus la acest film cu idei preconcepute, crezand ca este o alta porcarie romaneasca pentru ca in ultima vreme in afara de Filantropica nici un alt film romanesc nu m-a atras... M-am bucurat totusi cand mi-am dat seama m-am inselat si ca la sfarsitul celor 77 de minute ale filmului singurul lucru care mi-a ramas in cap a fost ca trebuie sa-l mai vad o data!
Este un film absolut extraordinar plin de umor negru si foarte captivant care nu face altceva decat sa-ti deschida ochii asupra unor subiecte pe care noi am vrea sa le facem uitate.
Gheorghe Dinica este fenomenal in rolul tortionarului Franz Tandara care isi aminteste de ororile din epoca comunista si isi spune povestea unei ziariste care vine sa-i ia un interviu.
Un lucru extraordinar pe care reuseste sa-l realizeze maestrul Pintilie in acest film este ca el nu transpune oroarea prin imagine, ci numai prin cuvinte, care sunt mai groaznice decat orice imagini care ar fi putut fi prezentate.
Un lucru pe care il spun francezii despre acest mare regizor roman este ca "Pintilie iubeste acest popor cu o furie disperata". Eu pot spune ca au dreptate si ma bucur ca acest film a ajuns si pe ecranele noastre, dupa ce in lume s-a bucurat de un succes enorm si a fost prezentat chiar si in selectia oficiala a Festivalului de film de la Venetia din 2001.

Mergeti sa vedeti acest film pentru ca merita!

Părerea ta

Spune-ţi părerea
alex_il_fenomeno pe 4 martie 2014 15:44
Stiu ca povestea, scrisa de Caragiale, este cutremuratoare, si ma bucur sa aud ca si filmul este pe masura.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells