Extrase din The Hurt Locker și Top Gun, folosite de China pentru intimidarea restului lumii

de Cinemagia în 23 Sep 2020
„Aproape toți cei din departamentul de propagandă au crescut cu filme de Hollywood, așa că - după ei - filmele americane au cele mai reușite scene”

Propaganda militară a Chinei pare să arate, încă o dată, că divizia de publicitate a Armatei de Eliberare a Poporului (AEP) îndrăgește filmele comerciale de Hollywood. Conform unor observatori, unele dintre scenele din noul material video de propagandă produs pentru Aviația AEP înfățișează un raid de bombardament simulat asupra unei baze militare americane din regiunea Pacificului - pare să fie extrase direct din filmul de Oscar The Hurt Locker (2008) sau din thriller-ul The Rock din 1996. Și, conform unei surse apropiate armatei chineze, chiar au fost. Persoana respectivă, care a insistat asupra discreției, a relatat pentru South China Morning Post că este o practică obișnuită pentru departamentul de propagandă a AEP să „împrumute” scene din filmele de Hollywood pentru a-și face producțiile mai spectaculoase.

Un material video de propagandă a Armatei de Eliberare a Poporului (armata Chinei) folosește secvențe din filmele de Hollywood, în contextul tensiunilor dintre China și SUA, scrie South China Morning Post.

Cei care urmăresc spoturile au descoperit secvențe extrase din filmele The Hurt Locker și The Rock într-un film de propagandă a AEP care simulează un bombardament aerian. 

Filmul are un mesaj adresat celorlalte țări: „Nu vă implicați în Taiwan!”.

„Aproape toți cei din departamentul de propagandă au crescut cu filme de Hollywood, așa că, după ei, filmele americane au cele mai reușite scene”, relatează sursa. Deși anumite scene au fost înlăturate, AEP cu siguranță nu va fi acuzată de încălcarea drepturilor de autor. „Nu vor fi probleme legate de drepturile de autor, pentru că s-au folosit numai câteva secvențe, iar materialul filmat de AEP nu are caracter comercial...”

În 2011, televiziunea de stat din China, CCTV, a difuzat un film despre un exercițiu militar a AEP care de fapt „împrumuta” material din Top Gun, filmul din 1986 cu Tom Cruise despre aviatorii americani.

Song Zhongping, un comentator militar din Hong Kong, relata că lumea din China nu e preocupată de acest aspect, ci de mesajul filmului de propagandă: anume că armata chineză nu va lăsa niciodată vreo forță străină să se amestece în Taiwan. În spotul publicitar, lansat sâmbătă, apar bombardiere chineze cu rază lungă de acțiune tip H-6K, zburând de la bazele din China de vest către Pacific, unde execută bombardamente asupra unei baze navale care seamănă mult cu baza americană din insula Guam.

„AEP are în vedere numai baza de la Guam”, relatează Song. „Statele Unite au, la ora actuală, bombardiere strategice la numeroase baze din regiunea Asia-Pacific, inclusiv unele în Japonia”.

Cu o rază de acțiune de aproape 6000 km (3700 de mile), bombardierele tip H- 6K pot purta arme nucleare și rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune. Au fost primele bombardiere strategice ale AEP și au fost gândite în mod special pentru a ataca Taiwan-ul.

În ultima săptămână, au existat numeroase incursiuni ale acestora în sectorul de apărare antiaeriană din sud-vestul Taiwanului. Președintele Taiwanului, doamna Tsai Ing-wen, a criticat sâmbătă Beijingul pentru escaladarea „acțiunilor de intimidare” la nivelul insulei independente.

Armata Taiwanului a înregistrat 37 de acțiuni ale aviației chineze, două dintre ele cu bombardiere H-6, în care avioanele Chinei au depășit linia de demarcație din strâmtoarea Taiwan, intrând în zona de interdicție a insulei, declara aceasta la un eveniment public din Taipei. „Beijing-ul trebuie să dovedească moderație și să nu creeze provocări. Activitățile militare ale Chinei sunt probleme locale, dar pot cauza probleme la nivel regional...”

Exploreaza subiecte similare:

The Hurt Locker, The Rock, Top Gun

Alte știri din cinema

The Apprentice la Cannes: Sebastian Stan interpretează un tânăr Donald Trump într-un film ce relevă corupția din America anilor '70 și '80

Regizorul iranian Ali Abbasi a adus săptămâna aceasta în prim-plan la Cannes filmul The Apprentice, ce explorează ascensiunea lui Donald Trump, de la fiu de milionar la mogul imobiliar necruțător.

Ce-ar fi dacă nu s-ar povesti? Ne-am crea toți niște preteni imaginari ca în IF

IF, pelicula lui John Krasinski din 2024, va intra în cinematografe din data de 31 mai, titlu care are un double entendre: o dată cel propriu-zis al cuvântului "if" din engleză (dacă), dar și acronimul I.F., imaginary friends (prieteni imaginari).

Primele imagini cu Liam Hemsworth în rolul lui Geralt din Rivia pentru cel de-al patrulea sezon al seriei The Witcher

Fanii seriei "The Witcher" de pe Netflix vor avea parte de o schimbare majoră, odată cu preluarea rolului principal de către Liam Hemsworth în sezoanele 4 și 5

Megalopolis, pariul de 120 de milioane de dolari al lui Francis Ford Coppola

Filmul teribil de ambițios pe care Coppola visa să-l facă de peste 40 de ani și pe care l-a finanțat cu aproximativ 120 de milioane de dolari din bani proprii a avut premiera pe Croazetă și a fost întâmpinat de critici cu păreri mixte.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells