Femeile și persoanele de culoare, „într-o mare măsură slab reprezentate” la festivalurile de film

de Gloria Sauciuc în 27 Ian 2020
La cele mai importante cinci festivaluri de film ale lumii, între regizorii din competiție numai 25% sunt femei

Fundația Time's Up și USC Annenberg Inclusion Initiative au publicat sâmbătă un studiu care tratează genul, rasa și fondul etnic ale regizorilor de film, directorilor de programe ai diferitelor festivalurilor și echipelor de conducere din domeniu pentru intervalul 2017-2019, raport intitulat „Inclusion at Film Festivals”. Concluzia a fost că femeile și persoanele de culoare sunt „într-o mare măsură slab reprezentate” la festivalurile de film din întreaga lume.

Studiul a aflat că cele mai importante cinci festivaluri de film ale lumii (Festivalul de la Berlin, Festivalul de la Cannes, Festivalul Sundance, Festivalul de la Toronto, Festivalul de la Veneția) numără numai 25% femei între regizorii din competiție, respectiv numai 35% persoane de culoare. Per total, în cei trei ani supuși studiului, bărbații albi reprezentau 47% dintre regizori, bărbații de culoare 27%, femeile albe 17% și femeile de culoare 8%.

Considerând președinții de la aceste cinci festivaluri, șapte erau bărbați și trei erau femei. Dintre aceștia zece, un singur bărbat era de culoare. În plus, 47% dintre programatorii festivalurilor erau, în 2019, femei și 21% persoane de culoare. Numai 14% dintre programatori sunt femei de culoare, acestea fiind concentrate la festivalurile Sundance și Toronto.

O structură demografică similară caracterizează regizorii de la primele 10 festivaluri nord-americane. Time s Up și USC Annenberg Inclusion Initiative au discutat studiul în timpul unei conferințe la Festivalul de Film Sundance, sâmbătă.

Alte știri din cinema

The Apprentice la Cannes: Sebastian Stan interpretează un tânăr Donald Trump într-un film ce relevă corupția din America anilor '70 și '80

Regizorul iranian Ali Abbasi a adus săptămâna aceasta în prim-plan la Cannes filmul The Apprentice, ce explorează ascensiunea lui Donald Trump, de la fiu de milionar la mogul imobiliar necruțător.

Ce-ar fi dacă nu s-ar povesti? Ne-am crea toți niște preteni imaginari ca în IF

IF, pelicula lui John Krasinski din 2024, va intra în cinematografe din data de 31 mai, titlu care are un double entendre: o dată cel propriu-zis al cuvântului "if" din engleză (dacă), dar și acronimul I.F., imaginary friends (prieteni imaginari).

Primele imagini cu Liam Hemsworth în rolul lui Geralt din Rivia pentru cel de-al patrulea sezon al seriei The Witcher

Fanii seriei "The Witcher" de pe Netflix vor avea parte de o schimbare majoră, odată cu preluarea rolului principal de către Liam Hemsworth în sezoanele 4 și 5

Megalopolis, pariul de 120 de milioane de dolari al lui Francis Ford Coppola

Filmul teribil de ambițios pe care Coppola visa să-l facă de peste 40 de ani și pe care l-a finanțat cu aproximativ 120 de milioane de dolari din bani proprii a avut premiera pe Croazetă și a fost întâmpinat de critici cu păreri mixte.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
andrei_ciornei pe 27 ianuarie 2020 13:40
e o tampenie. cand mancati ceva va intrebati ce culoare avea femeia sau barbatul care au ambalat produsul? sau cand stati pe un scaun va intereseaza daca era facut de un barbat sau de o femeie? de ce nu se discuta despre genul asta de egalitate fortata si in domenii in care munca e grea? de ce nu se forteaa egalitatea in domeniul minerilor sau pompierilor?
spartacus pe 27 ianuarie 2020 14:02
”Femeile și persoanele de culoare, „într-o mare măsură slab reprezentate” la festivalurile de film”?!?... Serios?!?... Câtă ipocrizie și, mai ales, câtă prostie să spui așa ceva!?! Păi atunci creați voi alte festivaluri special pt categoriile astea dacă nu vă convine ce există, e foarte simplă rezolvarea! Cum să spui o astfel de tâmpenie când toată lumea a ajuns să vadă că mai toate filmele au început să fie ”feminizate”, indiferent de genul filmului, iar rezultatul se vede din încasările în scădere la aceste filme??! Nu mai vorbesc de actorii de culoare, care
sunt chiar de nelipsit din orice film de pe piață.
Deja am auzit asemenea inepții despre ”inechități rasiale” și în legătură cu persoanele LGBT, care și ele sunt în continuă creștere pe marele și micul ecran de parcă altfel filmele nu ar mai fi filme??!

djinjis pe 28 ianuarie 2020 01:15
corect, gata cu intratul pe merit, de acum inainte, care se jeluie mai tare, sa intre primul!

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells