Filmul e artă şi arta e în film la FFE 2017

de Cinemagia în 2 Mai 2017
Cea de a XXI-a ediție a Festivalului Filmului European se desfășoară în București (4 – 11 mai), Iași (12 – 14 mai), Tîrgu Mureș (19 -21 mai), Gura Humorului (19 – 21 mai) și Timișoara (26 – 28 mai)

De multe ori se întâmplă ca după un film foarte reuşit să rămânem cu o senzație de familiaritate, ca şi cum am mai fi întâlnit undeva povestea, personajele sau chiar şi o singură scenă. De multe ori, nu suntem departe de adevăr: regizorii, la fel ca autorii altor forme de artă, îşi pot găsi inspirația în picturi, fotografii, sculpturi, literatură şi, de ce nu, chiar în muzică. Pe vremea filmelor mute, când (ironic!) imaginea cântărea cât o mie de cuvinte, fiecare scenă era atent pregătită, astfel încât să transmită tot ceea ce era imposibil de comunicat în lipsa sunetului. După cum spunea regizorul britanic David Lean: ar trebui să putem tăia absolut orice cadru dintr-o rolă de film, să îl înrămăm şi apoi să îl putem atârna pe un perete. Filmul este, prin natura lui, operă de artă, și potențează o operă de artă atunci când aceasta stă la baza filmului.

Festivalul Filmului European şi-a propus ca, prin cea de-a XXI-a ediție, să aducă un omagiu artei în toate formele ei, prin ceea ce prezintă el mai bine: producții cinematografice europene. Pe lângă secțiunea specială ARTE, care pune la dispoziția spectatorilor o colecție de filme dedicate artei plastice, ce pot fi vizionate inclusiv în format VR (realitate virtuală), ediția 2017 a Festivalului cuprinde o selecție bogată de filme inspirate din: pictură, teatru, bandă desenată, literatură, interviu şi jurnal autobiografic. Iată câteva dintre ele:

Ispitirea Sfântului Anton, Hieronymus Bosch (2016, Franța)
Amurgul Evului Mediu a fost bântuit de teroare și suspiciuni. Pentru a vindeca o lume desfigurată de suferință și febră, Hieronymus Bosch a folosit o adevărată magie în Ispitirea Sfântului Anton (triptic realizat în 1501), în care artistul s-a dezlănțuit după pofta inimii în crearea de monștri, tocmai pentru că se bazează pe pensulă ca să domesticească demonii. Filmul face parte din seria Smart secrets of great paintings (Secretele inteligente ale marilor picturi), regizată de Carlos Franklin, pe un scenariu de Yves Nilly și Elisabeth Couturier.

Secțiunea ARTE@MNAR ne prezintă filmul documentar, de 26 minute, însoțit de o experiență virtuală, de 6 minute, care ne oferă o incursiune în spațiul fantastic al operei. Avem prilejul să ne convingem de complexitatea mesajului artistic și, mai ales, de relevanța artei de-a lungul epocilor.

Lucifer (2014, Belgia)
În timpul căderii sale din Rai spre Iad, Lucifer ajunge într-un paradis pământesc, un mic sat din Mexic, unde are ocazia să pătrundă în comunitate, ca salvator, și să se joace cu viețile oamenilor. Lucifer este inspirat dintr-o piesă de teatru olandeză din secolul al XVII-lea, de Joost van den Vondel, considerată „Hamlet-ul culturii olandeze”, a cărei acțiune a fost transferată în Mexic. Distribuția filmului este alcătuită în întregime din actori neprofesioniști (la fel ca în filmele anterioare ale lui Van den Berghe), cu excepția notabilă a eroului principal, interpretat de Gabino Rodríguez.

Pisica rabinului (2011, Franța)
Suntem în Algeria anilor 1920, în compania unui rabin și a motanului său - o felină filozof, cu o limbă foarte ascuțită, care se îndrăgostește de tânăra fiică a rabinului. Pisica învață să vorbească după ce înghite papagalul familiei, și apoi își propune să se convertească la iudaism pentru a ajunge la inima alesei sale. Filmul Pisica rabinului este inspirat din seria de benzi desenate The Rabbi’s Cat a lui Joann Sfar, care conține multe date și referințe istorice și religioase, și se bazează pe ascendența de evreu sefard a autorului.

Lady Macbeth (2016, Marea Britanie)
În această adaptare a nuvelei Lady Macbeth din Districtul Mțensk, semnat de Nikolai Leskov, Katherine, o tânără fată din Anglia rurală a anului 1865, este vândută ca mireasă unui bărbat care are de două ori vârsta ei. Tânăra este sufocată de căsătoria lipsită de dragoste și de familia lui rece și severă. Când se aruncă într-o aventură pasională cu un tânăr muncitor de pe moșia soțului său, Katherine este cuprinsă de o forță atât de puternică, încât nimic nu o va mai opri în a obține ceea ce își dorește.

Hitchcock/ Truffaut (2015, Franța)
Documentarul prezintă regizori faimoși discutând despre impactul extraordinar pe care l-a avut Hitchcock/Truffaut, cartea semnată în 1966 de François Truffaut, care a îndrăznit să îi propună lui Hitchcock, maestrul suspansului, să participe la un interviu care s-a întins pe 8 zile întregi. Rezultatul este unul spectaculos: Alfred Hitchcock detaliează cu migală procesul său regizoral. Wes Anderson, David Fincher, Richard Linklater și Martin Scorsese se numără printre regizorii de seamă care îl omagiează pe legendarul regizor și își amintesc de influența sa puternică asupra cinematografiei.

Despre orbire - Călătorie într-o lume lipsită de vedere (2016, Marea Britanie)
În vara anului 1983, cu câteva zile înainte de nașterea primului său fiu, John Hull, scriitor și teolog, își pierde vederea. Încercând să facă față schimbărilor majore din viața lui, Hull începe să țină un jurnal audio. Pe parcursul a trei ani, scriitorul înregistrează o mărturie unică despre pierdere, renaștere și reînnoire, explorând lumea interioară a orbirii.
Filmul poate fi văzut în proiecție clasică, dar și sub formă VR, la Centrul Ceh.

Detalii suplimentare despre filme și programul proiecțiilor, aici.

Cea de a XXI-a ediție a Festivalului Filmului European se desfășoară în București (4 – 11 mai), Iași (12 – 14 mai), Tîrgu Mureș (19 -21 mai), Gura Humorului (19 – 21 mai) și Timișoara (26 – 28 mai).

Noutățile FFE pot fi urmărite aici: www.ffe.ro și www.facebook.com/ffeRomania

Exploreaza subiecte similare:

Lady Macbeth, Le chat du rabbin, François Truffaut

Alte știri din cinema

The Apprentice la Cannes: Sebastian Stan interpretează un tânăr Donald Trump într-un film ce relevă corupția din America anilor '70 și '80

Regizorul iranian Ali Abbasi a adus săptămâna aceasta în prim-plan la Cannes filmul The Apprentice, ce explorează ascensiunea lui Donald Trump, de la fiu de milionar la mogul imobiliar necruțător.

Ce-ar fi dacă nu s-ar povesti? Ne-am crea toți niște preteni imaginari ca în IF

IF, pelicula lui John Krasinski din 2024, va intra în cinematografe din data de 31 mai, titlu care are un double entendre: o dată cel propriu-zis al cuvântului "if" din engleză (dacă), dar și acronimul I.F., imaginary friends (prieteni imaginari).

Primele imagini cu Liam Hemsworth în rolul lui Geralt din Rivia pentru cel de-al patrulea sezon al seriei The Witcher

Fanii seriei "The Witcher" de pe Netflix vor avea parte de o schimbare majoră, odată cu preluarea rolului principal de către Liam Hemsworth în sezoanele 4 și 5

Megalopolis, pariul de 120 de milioane de dolari al lui Francis Ford Coppola

Filmul teribil de ambițios pe care Coppola visa să-l facă de peste 40 de ani și pe care l-a finanțat cu aproximativ 120 de milioane de dolari din bani proprii a avut premiera pe Croazetă și a fost întâmpinat de critici cu păreri mixte.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells