Happy Valley, super-serialul britanic

de Ştefan Dobroiu în 10 Sep 2014
Serialul poliţist este unul dintre cele mai intense ale anului

În avalanşa de seriale americane, iată că vorbim din nou despre unul britanic. După ce anul trecut Broadchurch lua pe nepregătite amatorii de aventuri poliţiste (detalii AICI), iar The Fall/Crimele din Belfast a readus-o în atenţie pe Gillian Anderson într-un rol care i se potriveşte mănuşă, iată că Happy Valley devine un concurent serios la titlul de Cel mai intens serial britanic al ultimului deceniu. Aflăm târziu de el (cele şase episoade au fost difuzate cu începere din aprilie), dar nu-l putem ignora: este una dintre experienţele de neuitat ale lui 2014!

Creat, scris şi co-regizat de cineasta multi-premiată Sally Wainwright, Happy Valley se concentrează pe experienţele poliţistei Catherine Cawood (excelenta Sarah Lancashire). Aceasta categoric nu are o viaţă uşoară: divorţată, între două vârste, trăieşte cu sora ei Clare (Siobhan Finneran, din serialul Downton Abbey) şi nepotul Ryan, pe care îl creşte singură după ce fiica ei s-a sinucis. Catherine conduce echipa de poliţişti din aşa-numita "vale fericită" (zona este celebră pentru traficul de droguri), iar viaţa ei nu foarte bogată în evenimente va fi dată peste cap de apariţia lui Tommy (James Norton, probabil un viitor star al cinema-ului britanic), bărbatul care i-a violat brutal fiica, împingând-o la sinucidere. Obsedată să-l confrunte, Catherine nu ştie că Tommy este implicat în răpirea lui Ann Galagher (Charlie Murphy), fiica unuia dintre cei mai bogaţi oameni de afaceri din regiunea Yorkshire. Faptul că Tommy este tatăl micului Ryan complică şi mai mult lucrurile, iar cele două fire narative se vor ciocni brutal.

Happy Valley a fost acuzat din mai multe direcţii de o violenţă mult prea mare pentru firile mai sensibile, dar efectul extraordinar al intrigii complicate vine din interpretările excelente şi din modul inspirat cum Sally Wainwright controlează "griul" personajelor. Deşi Tommy se transformă în antagonistul absolut al poveştii, restul personajelor, pozitive sau negative, iau decizii aparent inofensive în context, povestea alunecând pe o pantă extrem de sumbră în urma unor acumulări de efecte şi a unor sincronizări nefericite foarte bine ghidate din scenariu. Crede-ne pe cuvânt, Happy Valley merită şase ore din timpul tau.

Dacă ne-am întreba care sunt cele mai captivante personaje văzute vreodată pe micul ecran, Catherine Cawood cu siguranţă şi-ar găsi un loc pe listă. Cu ajutorul lui Sarah Lancashire, convingătoare şi în momentele dezlănţuite ale personajului, dar şi în cele de maximă fragilitate, Cawood îşi descoperă viaţa invadată de influenţa distrugătoare a lui Tommy. Ce te faci când principalul suspect al unei crime brutale este tatăl propriului tău nepot? Este o abordare nu foarte familiară în thrillerele cu poliţişti. Când "la serviciu" şi "acasă" sunt teritorii de obicei bine delimitate, Wainwright încalcă graniţele şi amestecă zonele într-un mod cum nu se poate mai eficient şi captivant pentru spectator.

Pentru un erou ieşit din comun este nevoie şi de un antagonist pe măsură. Lui James Norton, pe care îl vom vedea pe marile ecrane în noiembrie, în Northmen: A Viking Saga, rolul lui Tommy i-ar putea lansa cariera aşa cum The Fall/Crimele din Belfast l-a pus pe Jamie Dornan pe radarul agenţilor de casting, actorul fiind ales pentru poate cea mai discutată producţie a anului, Fifty Shades of Grey. Cu aspectul unui Robert Redford al mileniului trei şi nori neliniştitori traversându-i privirea albastră, Norton dă totul în rolul unui sociopat căruia scenariul îi lansează suficiente provocări. Nu este deloc exclus să-l revedem în producţii cu target mult mai larg decât acest succes al BBC One.

Ca şi Broadchurch, Happy Valley a fost gândit ca o mini-serie de sine stătătoare, dar succesul fenomenal (ultimul episod a fost urmărit de aproximativ opt milioane de britanici) i-a făcut pe producători să dea undă verde unui al doilea sezon. Acesta va începe producţia în primele luni ale lui 2015 şi va fi difuzat cândva în cursul aceluiaşi an, fără să se ştie în acest moment detalii despre noile provocări din viaţa extraordinarei poliţiste Catherine Cawood.

Ai văzut Happy Valley? Ţi-a plăcut?

Exploreaza subiecte similare:

Broadchurch, The Fall, Gillian Anderson, Happy Valley, Sally Wainwright, Sarah Lancashire, Siobhan Finneran, Downton Abbey, James Norton, Charlie Murphy, Robert Redford, Northmen: A Viking Saga, Jamie Dornan, Fifty Shades of Grey

Alte știri din cinema

The Apprentice la Cannes: Sebastian Stan interpretează un tânăr Donald Trump într-un film ce relevă corupția din America anilor '70 și '80

Regizorul iranian Ali Abbasi a adus săptămâna aceasta în prim-plan la Cannes filmul The Apprentice, ce explorează ascensiunea lui Donald Trump, de la fiu de milionar la mogul imobiliar necruțător.

Ce-ar fi dacă nu s-ar povesti? Ne-am crea toți niște preteni imaginari ca în IF

IF, pelicula lui John Krasinski din 2024, va intra în cinematografe din data de 31 mai, titlu care are un double entendre: o dată cel propriu-zis al cuvântului "if" din engleză (dacă), dar și acronimul I.F., imaginary friends (prieteni imaginari).

Primele imagini cu Liam Hemsworth în rolul lui Geralt din Rivia pentru cel de-al patrulea sezon al seriei The Witcher

Fanii seriei "The Witcher" de pe Netflix vor avea parte de o schimbare majoră, odată cu preluarea rolului principal de către Liam Hemsworth în sezoanele 4 și 5

Megalopolis, pariul de 120 de milioane de dolari al lui Francis Ford Coppola

Filmul teribil de ambițios pe care Coppola visa să-l facă de peste 40 de ani și pe care l-a finanțat cu aproximativ 120 de milioane de dolari din bani proprii a avut premiera pe Croazetă și a fost întâmpinat de critici cu păreri mixte.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells