Oscar 2012: Moneyball, prima predicţie

de Gloria Sauciuc în 28 Nov 2011
Oscar 2012: Moneyball, prima predicţie

Cinemagia lansa, cu o săptămînă în urmă, primele predicţii legate de filmele cu şanse la Oscar 2012. La principala categorie, "Cel mai bun film", dădeam printre candidatele foarte probabile Midnight in Paris, Moneyball, Tinker Tailor Soldier Spy, War Horse, Young Adult... Unele producţii au date de lansare şi în România.

Cel mai apropiat ca dată a premierei în ţara noastră (dintre filmele cu şanse la o nominalizare pe 24 ianuarie) este Moneyball, programat pentru 9 decembrie. Cu ocazia acestei premiere, Cinemagia deschide o serie de articole dedicate filmelor cu mari şanse la Oscar 2012.

Inspirat dintr-o poveste adevărată, Moneyball este un film dedicat tuturor celor care au visat vreodată să se pună cu sistemul. Brad Pitt joacă rolul lui Billy Beane, managerul echipei de baseball de ligă A Oakland şi sufletul echipei, cel care are o revelaţie: toată filosofia tradiţională a baseball-ului este greşită. Determinat să îşi reinventeze echipa în liniile unui buget strâns, Beane va trebui să facă faţă şi cluburilor mai puternice. Managerul se asociază cu puternicul Peter Brand (Jonah Hill), într-un straniu parteneriat, începându-şi afacerea prin recrutarea unor jucători prost cotaţi, dar talentaţi, care în realitate sunt capabili să joace foarte bine. E vorba aici de o revoluţie, care provoacă o şcoală veche de baseball din Statele Unite, făcându-l totodată pe Beane adversarul celor ce văd în el distrugătorul unei filosofii a sportului. Regizorul Bennett Miller, împreună cu Brad Pitt şi Jonah Hill, atacă un subiect de nişă pe care îl transformă într-o analiză lucidă, amuzantă şi emoţionantă a unui episod din folclorul baseball-ului.

Rottentomatoes.com cotează filmul ca fiind excelent, dându-i un procentaj de 95%. Iată ce spun criticii de film din ţările unde producţia s-a lansat deja.

David Denby, New Yorker: "Statisticile şi adevărul care stă ascuns în ele sunt subiectul acestui film, o adaptare după romanul din 2003 al lui Michael Lewis, inspirat din evenimente reale. În acelaşi timp, filmul e unul din cele mai sensibile producţii cinematografice pe tema baseball-ului, dezvăluind angoasele unui joc aparent dur. Filmul are ritm şi umor, dar e şi un sentiment al destinului; Beane şi Brand sunt aproape posedaţi de o fervoare aproape religioasă, dar nu în faţa divinităţii sau a unei figuri religioase, ci în faţa cifrelor."

J.R. Jones, Chicago Reader: "Moneyball este o poveste fascinantă despre un business, dar un film mediocru între filmele despre baseball. De la Pride of the Yankees (1942), Bang the Drum Slowly (1973), la Bull Durham (1988) şi Sugar (2008), poveştile despre baseball au degenerat întotdeauna în poveşti de dragoste, fie că e vorba despre un protagonist în ascensiune sau un erou în decădere. Ideea centrală a lor este că un personaj excepţional poate sfida părerile celor din jur şi că poate reuşi lucruri mai mari decât şi-a imaginat el însuşi vreodată. Şi asta în mare parte pentru că baseball-ul, spre deosebire de alte sporturi de echipă, orientează jucătorul către potenţialul său individual: Moneyball ne face să devenim suporterii unei echipe, ai cărei manageri au nu numai o excepţională încredere în jucători, ci înţeleg şi un algoritm secret al jocului la care contribuie fiecare membru al echipei. Pe de altă parte, cei care şi-au pierdut, să zicem, locul de muncă datorită unei inovaţii în managementul reţelelor, nu vor întâmpina acest film cu aplauze".

Philip French, Observer (UK) "Interesant şi inteligent, cum era de altfel de aşteptat de la un scenariu de Steven Zaillian (Schindler's List) şi Aaron Sorkin (West Wing, The Social Network)".

Peter Bradshaw, Guardian: "Acesta e genul de film care adaugă un pic de matematică şi de teorie macroeconomică lumii terenului de sport. Şi este provocator, cu toate că, pentru mine, baseball-ul şi terminologia lui este o limbă străină, şi cred că tot publicul crede acelaşi lucru. Însă filmul are acest aer de importanţă, datorită scenariştilor Steven Zaillian şi Aaron Sorkin - ambii de categoria grea".

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Crist11 pe 28 noiembrie 2011 14:24
Abia astept sa vad filmul. :X
mihaela_11 pe 28 noiembrie 2011 15:33
Brad Pitt si Philip Seymour Hoffman , sunt nume care te "atrag" sa vezi filmul!
Bayard pe 28 noiembrie 2011 19:21
Fac si eu o predictie a mea: Moneyball are 0 sanse la Oscar :)
Sorin87 pe 28 noiembrie 2011 22:23
omul face filmul, daca nu era Brad Pitt nu mai era nominalizat
angesa pe 1 decembrie 2011 13:07
Astazi 1 decembrie:
La multi ani tuturor romanilor si Romaniei!!! 1 decembrie 2011 :-))
O viata implinita urez tuturor, "umana" , civilizata, realizata !
......fara "crize de orice natura" , "chinuri" si toate ..."limitarile" (unele doar pt noi romanii) va urez tuturor! :-))

1 decembrie 2011: ........si: "Cinemagia" La multi ani! cu articole cat mai bune si interesante!

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells