Povestea dictatorului nord-coreean care a răpit două staruri de cinema a devenit documentar

de Gloria Sauciuc în 25 Sep 2016
Povestea despre răpirea de către Kim Jong-Il a doi actori sud-coreeni faimoși, în 1978, este suprinsă în documentarul The Lovers and the Despot

Dictator comunist, defunctul Kim Jong-Il, a fost și un mare cinefil, a cărui colecție de titluri, se zice, număra peste 20.000 de filme. Îndrăgea filmele lui Liz Taylor și chiar seria Bond. Așa că, în 1978, Kim Jong-Il o răpea pe cea mai faimoasă actriță sud-coreeană, Choi Eun-hee și pe soțul ei, regizorul Shin Sang-ok.

Shin Sang-ok a scris The Legend of Galgameth (1996), filmat parțial în România...

Shin și Choi a fost primul cuplu de vedete de cinema din Coreea. Ambii au fost răpiți, unul după altul, din Hong Kong (China, pe atunci dominion britanic), de către agenți nord-coreeni. Kim Jong-Il își dorea să facă și din Coreea de Nord o țară competitivă în lumea cinematografului, însă cei doi actori sud-coreeni nu acceptau să o facă din captivitate.

Abia în 1983, după opt ani de la răpirea lor, cei doi au scăpat din captivitate. Această poveste aproape incredibilă este suprinsă în documentarul The Lovers and the Despot. Acesta relatează răpirea celor două vedete de cinema, influența lor asupra cinematografului nord-coreean cu producția Pulgasari (varianta autohtonă a lui Godzilla), primul sărut pe marele ecran nord-coreean și apoi evadarea acestora. Shin a murit apoi în 2006, însă Choi este încă în viață, la 89 de ani.

Robert Cannan și Ross Adam, producătorii documentarului, relatează, într-un interviu publicat de dazeddigital.com că Shin, odată captiv în Coreea de Nord, și-a dorit să scape cu orice preț. Având o părere exagerat de bună despre sine, a încercat s-o facă nu doar o dată, ci de trei sau patru ori, de fiecare dată fiind închis în condiții mai severe. Abia atunci când a afișat o atitudine pozitivă către „Dragul conducător”, atunci au fost eliberați. Era cu siguranță planul de la început. Să îi câștige încrederea, să poată merge în străinătate, apoi să poată evada.

În Coreea de Nord cei doi a fost necesar să facă filme de propagandă. În total au fost 17 în vreo doi ani. Cel mai faimos dintre filme este Pulgasari, varianta nord-coreeana a lui Godzilla. Dușmanul demonizat este colonialismul japonez din cel de-Al Doilea Război Mondial. Shin a avut această îndemânare, să plaseze conflictul înainte de războiul dintre cele două Corei. Este un film destul de kitsch, generat de dorința lui Kim de a face propriul Godzilla. Chiar a angajat aceeași echipă de japonezi care a făcut Godzilla.

Exploreaza subiecte similare:

Galgameth

Alte știri din cinema

The Apprentice la Cannes: Sebastian Stan interpretează un tânăr Donald Trump într-un film ce relevă corupția din America anilor '70 și '80

Regizorul iranian Ali Abbasi a adus săptămâna aceasta în prim-plan la Cannes filmul The Apprentice, ce explorează ascensiunea lui Donald Trump, de la fiu de milionar la mogul imobiliar necruțător.

Ce-ar fi dacă nu s-ar povesti? Ne-am crea toți niște preteni imaginari ca în IF

IF, pelicula lui John Krasinski din 2024, va intra în cinematografe din data de 31 mai, titlu care are un double entendre: o dată cel propriu-zis al cuvântului "if" din engleză (dacă), dar și acronimul I.F., imaginary friends (prieteni imaginari).

Primele imagini cu Liam Hemsworth în rolul lui Geralt din Rivia pentru cel de-al patrulea sezon al seriei The Witcher

Fanii seriei "The Witcher" de pe Netflix vor avea parte de o schimbare majoră, odată cu preluarea rolului principal de către Liam Hemsworth în sezoanele 4 și 5

Megalopolis, pariul de 120 de milioane de dolari al lui Francis Ford Coppola

Filmul teribil de ambițios pe care Coppola visa să-l facă de peste 40 de ani și pe care l-a finanțat cu aproximativ 120 de milioane de dolari din bani proprii a avut premiera pe Croazetă și a fost întâmpinat de critici cu păreri mixte.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells