Regizorul iranian Mohammad Rasoulof, condamnat la biciuire și 8 ani de închisoare înainte de premiera noului său film la Cannes

de Mihnea Vonica în 9 Mai 2024
Cel mai nou film al cineastului Rasoulof, The Seed of the Sacred Fig, va avea premiera în competiție la Cannes în mai.

Cu toate acestea, Mohammad Rasoulof a fost condamnat de tribunalul revoluționar din Iran să ispășească o pedeapsă de 8 ani de închisoare, biciuire, confiscarea bunurilor și să plătească o amendă.

Babak Paknia, avocatul regizorului disident Mohammad Rasoulof, a anunțat miercuri pe X decizia curții din Iran. El a adăugat în altă postare că "motivele principale pentru emiterea acestei sentințe sunt declarațiile publice și filmele și documentarele realizate [de acesta]. În opinia instanței, aceste acțiuni au fost exemple de coluziune cu intenția de a comite infracțiuni împotriva securității țării”.

Un cineast critic la adresa regimului iranian

Rasoulof este un critic public al regimului de la Teheran.  Potrivit IndieWire, Rasoulof se află de mulți ani în vizorul guvernului iranian, iar faptul că decizia curții a fost luată cu doar câteva zile înainte de premiera filmului pe Croazetă nu poate sugera decât faptul că autoritățile de la Teheran își doresc ca The Seed of the Sacred Fig să fie scos din competiție. Numeroase publicații au raportat că guvernul iranian pusese deja presiune pe regizor pentru a retrage cel mai recent film al său din festivalul de la Cannes. De altfel, acest lungmetraj este despre un judecător al curții revoluționare de la Teheran care se confruntă cu consecințele protestelor la nivel național din ultimii ani și care cedează paranoiei atunci când arma lui dispare.

Aceasta nu este prima sentință pe care o primește regizorul iranian. În 2010, Mohammad Rasoulof a fost arestat pentru prima dată din cauză că filma fără permis, motiv pentru care a primit o condamnare la închisoare de șase ani, ce a fost mai târziu redusă la un singur an. În 2017, filmul său A Man of Integrity a avut premiera la Cannes și a câștigat premiul Un Certain Regard, ilustrând o dramă despre corupția și injustiția din societatea iraniană în care există două variante, să fii asuprit sau să i te alături asupritorului. În septembrie 2017, după ce și-a prezentat pelicula la festivalul din Telluride, Rasoulof s-a întors acasă, iar autoritățile iraniene i-au confiscat pașaportul. De atunci, cineastul nu a mai putut părăsi țara.

În 2020, următorul său film, There Is No Evil, a fost turnat în secret, Rasoulof sfidând o interdicție de filmare. Acest lungmetraj ilustrează patru povești care sondează pedeapsa capitală în Iran, iar filmul a câștigat Ursul de Aur la Berlinale. 

Regizorul a fost arestat în luna iulie din 2022, condamnat la un an de închisoare și a primit o interdicție de a face filme timp de doi ani sub acuzația de "propagandă împotriva sistemului" din cauza conținutului filmelor sale, potrivit Human Rights Watch. Acesta semnase de asemenea o petiție numită "Lay Down Your Arms" ("Lăsați armele jos") în care le cerea forțelor de ordine să dea dovadă de cumpătare în ceea ce privește gestionarea protestelor din Iran. Din februarie 2023, Rasoulof a fost eliberat temporar pe motive de sănătate, iar de atunci acesta se află în arest la domiciliu, conform The Hollywood Reporter. Deși la ediția de la Cannes din 2023 regizorul iranian a fost invitat să participe în juriul secțiunii Un Certain Regard, acesta nu a fost lăsat de către autoritățile iraniene să părăsească țara, ceea ce a determinat ICFR, Coaliția Internațională pentru Cineaști în Pericol, să emită o declarație care să îndemne guvernul de la Teheran să îi permită lui Rasoulof să participe la Cannes.

Mohammad Rasoulof este un nume familiar festivalului de la Cannes. Filmele sale Manuscripts Don’t Burn și A Man Of Integrity au avut premiera mondială în cadrul secțiunii Un Certain Regard în 2013 și în 2017, câștigând premiul Fipresci și, respectiv, premiul pentru cel mai bun film.

jinglebells