Ro-IFF 10 se apropie de start

19 Aug 2014
Ediţia a zecea a festivalului va avea loc la Vama Veche şi Bucureşti

A zecea ediţie a Romania International Film Festival (Ro-IFF), evenimentul cinematografic anual dedicat iubitorilor filmelor care nu sunt distribuite în circuitul multiplexurilor, se va desfăşura în acest an în două etape: între 21-31 august în Vama Veche, în locaţiile Amfiteatru-La Pescărie şi Sandalandala, iar în Bucureşti între 21-28 noiembrie.

La zece ani, Ro-IFF aduce nu numai filme bune, ci şi surprize. În Vama Veche vor fi vizionate filme de lungmetraj din secţiunile competiţionale „CineBlackSea” şi „Femeia în cinema” („Woman in Cinema”), precum şi din secţiunile necompetiţionale „Focus”, „2x3” şi „Panorama”. În Bucureşti vor fi reluate aceste filme şi li se vor adăuga scurtmetraje şi documentare.

Joi, 21 august, la ora 20.45, în locaţia Amfiteatru-La Pescărie, în Vama Veche, va putea fi vizionat filmul care ne aduce aminte de prima ediţie. O noapte minunată în Split (A Wonderful Night in Split) a câştigat trofeul primei ediţii. Filmul de debut al lui Arsen A. Ostojic (foto), care semnează şi scenariul, i-a adus acestuia multiple premii internaţionale, printre care şi o nominalizare primită din partea Academiei Europene de Film la categoria “European Discovery of the Year”.

O noapte minunată în Split este o dramǎ curajoasǎ, cu anumite elemente suprarealiste, care are loc în ghetourile oraşului medieval Split. Toatǎ povestea filmului are loc în doar douǎ ore, de la ora 10 seara panǎ la miezul nopţii în ajunul Anului Nou. Această dramă este compusǎ din trei poveşti diferite, ce împart acelaşi spaţiu şi timp, precum şi anumite personaje.

Secţiunea „Focus” este dedicată anul acesta Ucrainei, ţară atât de încercată în această perioadă. Din păcate, un tânăr regizor ucrainean, Oleg Sentsov, este în arestul Securităţii din Rusia (FBS). Ro-IFF va prezenta filmul său de debut, GAAMER.

Romania International Film Festival este singurul festival care promovează cineaşti est-europeni din zona Mării Negre (în special prin competiţia CineBlackSea) şi, de asemenea, unicul din România cu o secţiune competiţională rezervată femeilor-regizor (Woman in Cinema).

Romania International Film Festival se alătură tuturor celor care şi-au unit vocile şi acţiunile în vederea ajutorării regizorului ucrainean Oleg Sentsov, reţinut de către Securitatea din Rusia (FSB) în mai 2014. Singura vină a lui Oleg a fost că a participat la protestele de la Kiev (Euro Maidan) şi nu a fost de acord cu anexarea Crimeei, acolo unde locuieşte, de către Rusia. Oleg se consideră cetăţean al Ucrainiei. Ro-IFF îi roagă pe toţi cei care doresc să ajute, să facă donaţii (informaţii pe www.ro-iff.ro), astfel încât împreună să putem ajuta familia. Orice sumă contează! Doi copii îşi aşteaptă tatăl acasă.

De-a lungul a nouă ani, Ro-IFF a adus în faţa publicului mii de filme, lungmetraje, scurtmetraje şi documentare. De-a lungul a nouă ani, ne-au fost oaspeţi de onoare, printre alţii: Nick Powell (preşedinte executiv al Academiei Europene de Film), Emir Kusturica (regizor, premiat la Cannes pentru Underground, Timpul ţiganilor, Tata în călătorie de serviciu/When Father was away on business), Kevin Costner (actor, premiat cu Oscar pentru Cel care dansează cu lupii/Dances with Wolves), Julie Taymor (regizoare nominalizată la Oscar pentru celebrul film Frida), Nicola Piovani (autor de muzică de film premiat cu Oscar pentru La vita e bella/Life is Beautiful), Elliot Goldenthal (autor de muzică de film premiat cu Oscar pentru Frida).

Exploreaza subiecte similare:

Emir Kusturica, Oleg Sentsov, Arsen A. Ostojic

Alte știri din cinema

The Apprentice la Cannes: Sebastian Stan interpretează un tânăr Donald Trump într-un film ce relevă corupția din America anilor '70 și '80

Regizorul iranian Ali Abbasi a adus săptămâna aceasta în prim-plan la Cannes filmul The Apprentice, ce explorează ascensiunea lui Donald Trump, de la fiu de milionar la mogul imobiliar necruțător.

Ce-ar fi dacă nu s-ar povesti? Ne-am crea toți niște preteni imaginari ca în IF

IF, pelicula lui John Krasinski din 2024, va intra în cinematografe din data de 31 mai, titlu care are un double entendre: o dată cel propriu-zis al cuvântului "if" din engleză (dacă), dar și acronimul I.F., imaginary friends (prieteni imaginari).

Primele imagini cu Liam Hemsworth în rolul lui Geralt din Rivia pentru cel de-al patrulea sezon al seriei The Witcher

Fanii seriei "The Witcher" de pe Netflix vor avea parte de o schimbare majoră, odată cu preluarea rolului principal de către Liam Hemsworth în sezoanele 4 și 5

Megalopolis, pariul de 120 de milioane de dolari al lui Francis Ford Coppola

Filmul teribil de ambițios pe care Coppola visa să-l facă de peste 40 de ani și pe care l-a finanțat cu aproximativ 120 de milioane de dolari din bani proprii a avut premiera pe Croazetă și a fost întâmpinat de critici cu păreri mixte.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells