Festivalul de la Cannes

România la Festivalul de Film de la Cannes

de Gloria Sauciuc in 12 Mai 2009
România la Festivalul de Film de la Cannes

Cinematografia românească va fi din nou prezentă la  Cannes, la cea de-a 62-a ediţie a celui mai important Festival Internaţional de Film.

În secţiunea Un Certain Regard, România bifează o nouă premieră, fiind prezentă, pentru prima dată în istorie, cu două filme. Primul e Poliţist, adjectiv,al lui Corneliu Porumboiu (laureat în 2006 cu premiul de debut Camera d'Or pentru A fost sau n-a fost?), un fals policier despre un tânăr poliţist de provincie care îşi pierde încrederea în legea pe care ar trebui s-o aplice. Premiera canneză a filmului va avea loc în data de 15 mai.
 

Cel de-al doilea film românesc selecţionat în Un Certain Regard e Amintiri din Epoca de Aur, omnibusul format din 6 scurtmetraje regizate de Ioana Uricaru, Hanno Höfer, Răzvan Mărculescu, Constantin Popescu Jr., şi Cristian Mungiu (acesta din urma câştigător în 2007 al trofeului Palme d'Or cu 432) menite să facă portretul unei epoci în care alimentele erau mai importante decât banii, libertatea mai importantă decât dragostea şi supravieţuirea mai importantă decât principiile.
Premiera canneză a filmului va avea loc pe 19 mai.

În plus, pelicula româno-franceză Cenuşă şi sânge/Cendres et sang, coprodusă de Libra Film, va fi văzut sub forma unui Special Screening organizat în cadrul Selecţiei oficiale. O producţie 2009, scrisă şi regizată de o debutantă în regie, actriţa Fanny Ardant, Cenuşă şi sânge spune povestea lui Judith , care se întoarce acasă la 10 ani după asasinarea soţului ei, fapt ce va redechide vechi răni şi-o va sili să se confrunte cu propriul trecut. Filmul va avea premiera canneză
pe data de 22 mai.


Pe lângă filmele româneşti selecţionate, va fi organizat la Cannes  un stand de prezentare a industriei româneşti de film, în cadrul Marche du Film. Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR) organizează al patrulea an consecutiv acest tip de stand. Pe lângă prezentări de market, standul românesc de la Cannes are misiunea de a oferi cât mai multe informaţii despre activităţile cinematografice româneşti curente.

România continuă să fie prezentă - în acest an prin producătorul Daniel Mitulescu - în programul Producers on the Move, iniţiat pentru a-i introduce în industrie  pe tinerii producatori europeni. Pentru al doilea an consecutiv, Romania va fi prezenta şi în secţiunea Short Film Corner, cu un program iniţiat de producătorul Dan Burlac - Romanian Short Waves - şi-n care vor putea fi văzute opt producţii româneşti
de gen.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells