Scientologia. Doctrina şi actori care îmbrăţişează acest cult

de Gloria Sauciuc în 10 Sep 2012
Scientologia. Doctrina şi actori care îmbrăţişează acest cult

Scenariul semnat de Paul Thomas Anderson pentru The Master, film multi-premiat la Veneţia în urmă cu trei zile, conţine nenumărate detalii cu privire la Scientologie şi la cel care a înfiinţat-o, L.Ron Hubbard-Hoffman. The Master e o cronică a perioadei de început a curentului scientologic, cea care - în realitate - s-a derulat între 1951 şi mijlocul anilor '70. Tot de Biserica Scientologică e legat şi recentul divorţ între Tom Cruise şi Katie Holmes. Să vedem, mai jos, care sunt cei mai notorii actori scientologi şi ce cred adepţii acestui cult.

Biserica Scientologică a fost fondată în 1954, de către un grup de "discipoli devotaţi" ai unui scriitor de SF numit L. Ron Hubbard. În 1950, Hubbard a publicat o carte de dezvoltare personală numită "Dianetica". Aceasta urma să devină în scurt timp un best-seller. "Dianetica" îşi propunea să găsească sursa comportamentului autodistructiv în "reacţia mintală", un fel de bază de date care adună amintirile traumatice şi care ar fi sursa coşmarurilor, fricilor iraţionale, nesiguranţei şi a bolilor psihosomatice. Obiectivul dianeticii ar fi să elimine semnificaţiile maligne ale acestor informaţii şi astfel să elimine "reacţia mintală", lăsând astfel omul "curat". Deşi Hubbard a descris dianetica drept o "ştiinţă exactă" şi a pus iniţial concluziile sale la dispoziţia Asociaţiei Americane pentru Psihiatrie şi a Asociaţiei Medicale Americane, acestea au respins orice colaborare. Ulterior, Hubbard a demonizat forurile ştiinţifice psihiatrice şi psihologice.

Oamenii de ştiinţă au criticat cartea lui Hubbard, însă sute întregi de grupuri de susţinători ai dianeticii au răsărit în Statele Unite şi nu numai. Biserica Scientologică a fost fondată, oficial, la Los Angeles, în februarie 1954. La sfârşitul anilor '60, scientologii îşi înfiinţau primul centru pentru celebrităţi, la Hollywood. (Acum există filiale la Paris, Viena, Dusseldorf, Munchen, Florenţa, Londra, New York, Las Vegas şi Nashville). Timp de zeci de ani, principalul mentor al scientologilor a fost Milton Katselas, care i-a ghidat pe viitoarele staruri ale marelui ecran - printre care Ted Danson, Michelle Pfeiffer sau George Clooney. În schimb, Katselas primea un comision de 10% din donaţiile oferite de celebrităţi Bisericii Scientologice.

Paul Haggis, un scenarist care a părăsit de puţin timp rândurile scientologilor, estimează că a dat 100.000 de dolari pe cursurile necesare avansării în rândurile scientologilor, şi alţi 300.000 pe alte iniţiative ale grupului. Alţi foşti scientologi susţin că asemenea cursuri costă, la ora actuală, jumătate de milion de dolari. Obiectivul lor e atingerea unei stări pe care scientologii o descriu drept "Curăţire". Cineva care este "Curat" ar trebui să fie mai puţin vulnerabil în faţa bolilor, nevrozelor, maniilor obsesiv-compulsive, gândurilor reprimate şi a bolilor psihosomatice. După un timp, scientologii care au atins cu succes faza de "Curăţire" se consideră candidaţi pentru "Thetan operaţional", un stadiu superior care are opt niveluri proprii. Părerea scientologilor este că nici Iisus, nici Buddha nu au atins acest nivel.

Scientologii definesc un "Thetan" drept cel care "poate manipula lucruri fără contact corporal sau alte mijloace fizice". Atunci când scenaristul Paul Haggis încerca să atingă nivelul de "OT III" (Thetan Operaţional III), a primit documente secrete care susţineau că explică fundamentele religiei Scientologice - aşa cum erau văzute de către scriitorul SF L. Ron Hubbard. Reacţia lui Haggis vizavi de acestea a fost că erau "o nebunie". Totuşi, scenaristul le-a urmat instrucţiunile şi a atins nivelul propus.

Pământul, parte dintr-o confederaţie cuprinzând nouăzeci de planete, aflate sub conducerea unui extraterestru, Xenu.

Însă, în 1985, "scrierile" nivelului III, cele pe care Haggis le-a considerat "nebunii", au fost în final publicate în instanţă. "Una dintre cauzele majore ale problemelor omenirii se leagă de evenimente de acum 75 de milioane de ani", susţin tezele lui Hubbard, atunci când Pământul pe atunci numit Teegeeack, era parte dintr-o confederaţie cuprinzând nouăzeci de planete, aflate sub conducerea unui lider despotic, numit Xenu.... Atunci - susţin tezele - principala problemă era suprapopularea. Xenu ar fi decis "măsuri radicale" care implicau ca fiinţele considerate a nu fi necesare să fie aruncate în vulcani. Moartea lor le elibera spiritele - numite Thetani - iar acestea se legau unele de altele în "nuclee". Aceste spirite ar fi urmat să fie "conservate" într-o soluţie alcoolică, pentru ca apoi să li se "implanteze seminţele comportamentului aberant". The Times citează concluzia tezelor:"Atunci când oamenii mor, aceste nuclee se ataşează de alte fiinţe umane şi continuă să se perpetueze"...

Astfel, scientologii sunt adeseori constrânşi să se "deconecteze" de familiile lor, pentru a scăpa de ceea ce cultul consideră o influenţă negativă. De asemenea, acei care stânjenesc evoluţia sectei - de pildă cei care îi consideră un cult dezaxat - sunt etichetaţi drept "persoane maligne". Nimeni nu ştie cu adevărat de ce Katie Holmes divorţează de Tom Cruise, dar să ne întrebăm dacă nu are vreo legătură cu dogma Bucericii Scientologice...

Maureen Orth, de la Vanity Fair, a scris recent un reportaj despre cum Biserica Scientologică este posibil să îi controleze viaţa şi relaţiile personale lui Tom Cruise. Unele dintre ipoteze sunt interesante: după informaţiile lui Orth, cultul a considerat-o pe Nicole Kidman o ameninţare pentru "bunăstarea spirituală" a lui Tom Cruise. Celor doi copii ai cuplului, Bella şi Connor, pe atunci de şase respectiv opt ani, li s-ar fi spus că mama lor era o persoană vrednică de dispreţ şi drept consecinţă "urau să o vadă". Mai târziu, Tom Cruise s-a despărţit de Penelope Cruz după ce conducătorul scientologilor, David Miscavige, a dezavuat-o pentru aderarea la budism. Însă, în acelaşi timp, cultul căuta cu ardoare o nouă prietenă, de data asta una potrivită, pentru Tom Cruise. Acesta era pe punctul să doneze milioane de dolari pentru noi proiecte imobiliare ale cultului scientologic, iar o persoană din afara sistemului putea compromite eventuala donaţie. Cultul nu recunoaşte existenţa unui asemenea proiect.

John Travolta, Will Smith, adepţi

John Travolta este un alt reprezentant al cultului După un articol din 1991 din Time, ce susţinea că John Travolta ar fi fost ţinut "ostatic" de către cult în baza unor informaţii compromiţătoare despre o posibilă orientare homosexuală, Travolta s-a logodit, peste două zile, cu Kelly Preston. După 17 ani, este încă membru al Bisericii Scientologice. Apartenenţa la cult urma să apară din nou pe prima pagină a ştirilor odată cu moartea fiului lui Travolta. Pe fundalul zvonurilor că Jeff Travolta ar fi fost autist, au apărut informaţii că scientologii nu acceptă autismul ca boală, şi nici nu îi permit tratamentul. Tommy Davis, un reprezentant al cultului, susţine că scientologii se opun medicamentelor care alterează stările de luciditate, de genul celor folosite în tratamentul bolilor psihice: "În Scientologie, credem - susţine reprezentantul - că fiecare om este o fiinţă spirituală nemuritoare care a trăit în alte vieţi şi care va mai trăi. Aşa că omul este spirit, este nemuritor. Nu este doar trup. Însă, mai nou, Travolta pare să încerce să se pună bine din nou cu scientologia, convertind-o pe Miley Cyrus, fosta colega de platou, la cultul din care el face parte.

Fostul star din Cheers, Kirstie Alley, susţine că religia a ajutat-o să-şi depăşească dependenţa de cocaină. În 2010, însă, au ieşit zvonuri că programul ei de slăbit, Organic Liaison, ar fi o faţadă pentru Biserica Scientologică. Actriţa neagă cu vehemenţă. Juliette Lewis, actriţa din Due Date şi The Firm explică de ce scientologii pot sărbători totuşi sărbătorile creştine, precum Crăciunul:"Cred că se face o confuzie deoarece lumea nu înţelege o religie care îţi lasă loc şi de altă confesiune în acelaşi timp", susţine Lewis. "De aceea este cu totul progresistă. Este un instrument pentru a trăi".

Într-un interviu din 2007, Will Smith a recunoscut că a studiat scientologia împreună cu Tom Cruise, dar înţelegând ridicolul afirmaţiei a completat-o cu indicaţia că el ar fi "un student al religiilor în general". Însă, după unele surse, Will Smith ar fi crezut că Men in Black, al cărui protagonist de altfel a fost, ar fi un documentar... Împreună cu soţia sa, Jada, Smith a cheltuit milioane de dolari pentru a fonda New Village Leadership Academy, o şcoală privată inspirată din doctrina fondatorului scientologiei, L. Ron Hubbard.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
mAKEEEEEE pe 10 septembrie 2012 10:55
ce nebuni
calin88 pe 10 septembrie 2012 13:23
nu-i mai desfiinteaza nimeni pe fraierii astia odata?
cosmin742000 pe 10 septembrie 2012 14:13
Ca orice fel de religie , secta , credinta si scientologia este facuta pentru a ii prosti pe prosti . Unii sunt mai tacaniti , altii mai putin....
Bayard pe 10 septembrie 2012 15:05
Hehe, se pare ca pt Tom Cruise si John Travolta, nu a functionat curatirea aia, amandoi sunt nebuni cu acte :). Ce nu intelege tipa aia Lewis, este ca desi poate secta ei permite mai multe religii (desi vad ca pe Penelope Cruz au exclus-o pt ca era budista), crestinismul nu permite sa practici si alta religie. Totul sau nimic :).

Oricum, scientologia asta nu o sa dispara prea curand, sunt mult prea puternici, prea bogati si pana la urma, libertatea de credinta e unul din drepturile omului.

azalea pe 10 septembrie 2012 15:08
deci da =)) vorba aia , mare e gradina Domnului si multi... ii sar gardul
Pavel.F pe 11 septembrie 2012 16:03
bine zis azalea.
kenya pe 10 septembrie 2012 17:29
Este o religie ca oricare alta......absurda,puerila,inutila.Iar pentru unii de-a dreptul periculoasa.Nici nu ma surprinde ce personaje atrage,nu e nimic de capul lor-bani,faima,plictiseala.Ia sa se implice in niste proiecte cu adevarat serioase,sa contribuie la educarea copiilor saraci,sa doneze bani pentru stiinta etc.....dar,fiecare face ce doreste cu banii lui si cu convingerile lui.
alex89x pe 10 septembrie 2012 17:47
dupa parerea mea kenya are dreptate 100% insa eu as mai adauga inca ceva: cum unii cred in persoane care merg pe apa, cred ca si altii au dreptul sa creada ca dupa foarte multa meditatie pot deveni persoane mai pure. hai sa vedem care suna mai plauzibil...
Bayard pe 10 septembrie 2012 18:16
Oh, dar tu ce crezi ca e asta, budism?? :)) Nu ai auzit ca pt a deveni mai pur trebuie sa dai bani grosi? sute de mii de euro?? :)). Scientologia este definitia cultului.
Paraiah pe 10 septembrie 2012 18:27
Faza cu banii e cea mai tare.. Gata fratilor luam Star Wars si il facem religie.. 100.000 de euro intrarea in fan club. Prostii cu bani au prioritate. Asa ii facem pe toti "curati" de bani.
Han_Solo pe 13 septembrie 2012 09:46
Vrei sa spui Jedi nu "curati". Din pacate, ai ramas in urma, religia Star Wars numara cateva sute de mi de membrii si nu costa nici un euro sa te alaturi.
mihaigeniu pe 10 septembrie 2012 18:57
fiecare are voie sa creada in ce vrea;nu-i mai denigrati voi atat;pun pariu ca majoritatea care comenteaza de aceste vedete si care sunt crestini probabil ,n-au citit niciodata biblia si is crestini doar ca multi oameni is crstini si nu pt ca acestia cred neaparat in crestinism sau le pasa de religia lor;fiecare crede in ce vrea;cum altii cred ca ponta si antonescu is salvatorii romaniei cand ei manipuleaza constant populatia romaniei cu multi oameni naivi
darayawaus pe 10 septembrie 2012 22:39
Draga mihaigeniu... Apropo, geniu e numele de familie, nu? Sau ai facut armata la geniu? Alta varianta nu poate exista, oricum. In fine... majoritatea suntem intr-adevar crestini, dar nu pentru ca ne-am fi dorit-o, ci fiindca aveam cateva luni la botez. Eu am citit Biblia, desi nu sunt credincios (sau poate tocmai de-aia). E adevarat ca oricine are dreptul sa creada in ce vrea, la fel cum oricine are dreptul sa fie prost sau destept. Ar fi bine sa lasam politica deoparte, dar nu cred ca cei doi politicieni mentionati de tine pot manipula naivii. Tocmai am cunoscut o persoana care le-a scapat.
darayawaus pe 19 septembrie 2012 01:25
Mihai, in primul rand vreau sa ma scuz pentru replica probabil tardiva, dar am avut calculatorul bolnav. Apoi, doua precizari: in poza aia (pe care ar trebui sa o schimb candva, pentru ca m-am saturat de observatii, dar recunosc ca mi-e lene) abia ma trezisem. Deci nu eram aproape adormit, ci aproape treaz. Si nu ma cred destept, ci sunt destept. Asta o spun ca sa stim amandoi de pe ce pozitii discutam. Revenind la religie, m-ai inteles gresit. Nu sunt ateu. E adevarat ca in tinerete cochetam cu ideea asta, dar acum sunt indiferent in materie de religie. Adica, mai pe romaneste, mi se rupe si de crestini, si de evrei si de musulmani, budisti ori martori de-ai cuiva. Experienta m-a invatat ca discutiile in contradictoriu despre credinta nu duc nicaieri. Tu afirmi "cei care nu cred in nimic au o viata plictisitoare si isi asteapta moartea". Da-mi voie sa mor de ras.
AnDuTzu pe 10 septembrie 2012 19:27
CRETINI.ALTCEVA NU MAI ESTE DE ZIS.CUM AU PUTUT EI SA DEBITEZE ASEMENEA PROSTII,XENU SI ALTE TAMPENII. CRETINI !!!!!!!!
razsax pe 11 septembrie 2012 10:27
Actorii doar interpreteaza partitura unor oameni intelogenti, bine dotati .... in realitate multi dintre ei sunt niste distrusi!
Pavel.F pe 11 septembrie 2012 16:05
sa creada cine ce vrea
Han_Solo pe 13 septembrie 2012 09:51
Sa ii ardem pe rug mai bine, ce naiba. Oricum, daca era dupa mine, eu ias scoate in afara legii. Culturile nu aduc nicioadata ceva bun. Tom Cruise este evident ca de la o vreme este dus cu pluta, ma mir ca mai are trecere la hollywood.
alex_il_fenomeno pe 21 septembrie 2012 16:37
subiect inca neexploatat, insa filmul pare sa vina cu ceva lamuriri...

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells