Scurtmetraje de tot felul la Festivalul Filmului European

de Cinemagia în 10 Mai 2016
Festivalul Filmului European se desfășoară în perioada 5-29 mai în București, Baia Mare, Tîrgu Mureș, Cluj-Napoca, Hunedoara și Timișoara

Festivalul Filmului European aduce, ca în fiecare an în luna mai, filme de tot felul. Însă în ediția de anul acesta, cea de a XX-a, Festivalul propune cinefililor mult mai multe filme ca în anii precedenți, printre care o notabilă colecție de scurtmetraje de tot felul.

În 10 mai, de la ora 19:00, la Institutul Italian de Cultură „Vito Grasso”, vor fi proiectate 6 filme din seria Cărți pe marele ecran. Scurtmetraje de ficțiune, produse în Grecia (detalii). Evenimentul face parte din eforturile Fundației Culturale Greacă de a aduce literatura contemporană elenă mai aproape de publicul din România, inclusiv prin film. Scurtmetrajele au la bază nuvele scrise de autori greci moderni (Achilleas Kyriakidis, Menis Koumantareas, Konstantinos Theotokis, Lena Kitsopoulou, Vassilis Tsiambousis, Dimitris Mingas, Lakis Papasthatis) și sunt mici bijuterii de lectură, intermediate de obiectivul aparatului de filmat. 

Pe 11 mai, de la ora 20:00, la Centrul Ceh, Suedia pune la dispoziția publicului festivalului 10 scurtmetraje grupate sub două teme: A slice of Sweden, cu trei filme scurte care prezintă momente simple din viața de zi cu zi a personajelor, și Rainbow Films, 7 scurtmetraje care abordează o temă încă sensibilă în unele părți ale lumii și anume homosexualitatea. (detalii)

Sâmbătă seara, pe 7 mai, au fost proiectate filme de scurt și mediumetraj moldovenești și românești, care au fost foarte gustate de public. După proiecții, publicul a avut ocazia să afle detalii despre cum sunt realizate filmele chiar de la echipele acestora, în timpul sesiunilor de Q&A moderate de criticul Cătălin Olaru. Din partea Republicii Moldova au participat regizorul Dumitru Grosei și actorul Alexandru Rus (Ecouri, 2015) și regizorul Valeriu Jereghi (Milika, 2015), iar din partea României regizorul Roxana Stroe și actorii Cristian Priboi și Adrian Loghin (din distribuția filmului O noapte in Tokoriki, 2016), regizorul Alina Manolache și membrii echipei filmului End of Summer (2015), Gabi Basalici și Ciprian Cimpoi, și regizorii Lari Gligor și Iulian Stoian – autorii mediumetrajului Somnul lui Richi (2015). Au mai fost prezentate două scurtmetraje ale Roxanei Stroe: Plante perene (2013) și Black Friday (2015).

Festivalul Filmului European se desfășoară în perioada 5-29 mai în București, Baia Mare, Tîrgu Mureș, Cluj-Napoca, Hunedoara și Timișoara. Detalii suplimentare pe site-ul festivalului și pe pagina de facebook.

Programul complet al proiecțiilor

Selecția filmelor prezentate la FFE este realizată cu aportul ambasadelor, al institutelor şi al centrelor culturale ale ţărilor europene în România. Festivalul este realizat în parteneriat cu Reprezentanța Comisiei Europene în România, Uniunea Cineaștilor din România, Arhiva Națională de Filme, și sprijinit de Biroul de Informare al Parlamentului European în România și Festivalul One World Romania, sub egida EUNIC București. 

La București, proiecțiile au loc la atât la Cinemateca Eforie și cinema Elvire Popesco, cât și la centre și institute culturale. Organizatorii mulțumesc în mod special partenerilor care au pus la dispoziție, cu generozitate, aceste spații în care proiecțiile pot fi vizionate gratuit, în limita locurilor disponibile: Reprezentanța Comisiei Europene (care a oferit Spațiul Public European), Centrul Ceh, Institutul Cervantes și Institutul Italian de Cultură „Vito Grasso”.

Detalii despre sălile de proiecție

Cea de a XX-a ediție a Festivalului Filmului European se desfășoară în București (5-15 mai 2016), Baia Mare (13-15 mai), Cluj-Napoca (20-22 mai), Tg Mureș (20-22 mai), Hunedoara (27-29 mai) și Timișoara (27-29 mai).

Alte știri din cinema

The Apprentice la Cannes: Sebastian Stan interpretează un tânăr Donald Trump într-un film ce relevă corupția din America anilor '70 și '80

Regizorul iranian Ali Abbasi a adus săptămâna aceasta în prim-plan la Cannes filmul The Apprentice, ce explorează ascensiunea lui Donald Trump, de la fiu de milionar la mogul imobiliar necruțător.

Ce-ar fi dacă nu s-ar povesti? Ne-am crea toți niște preteni imaginari ca în IF

IF, pelicula lui John Krasinski din 2024, va intra în cinematografe din data de 31 mai, titlu care are un double entendre: o dată cel propriu-zis al cuvântului "if" din engleză (dacă), dar și acronimul I.F., imaginary friends (prieteni imaginari).

Primele imagini cu Liam Hemsworth în rolul lui Geralt din Rivia pentru cel de-al patrulea sezon al seriei The Witcher

Fanii seriei "The Witcher" de pe Netflix vor avea parte de o schimbare majoră, odată cu preluarea rolului principal de către Liam Hemsworth în sezoanele 4 și 5

Megalopolis, pariul de 120 de milioane de dolari al lui Francis Ford Coppola

Filmul teribil de ambițios pe care Coppola visa să-l facă de peste 40 de ani și pe care l-a finanțat cu aproximativ 120 de milioane de dolari din bani proprii a avut premiera pe Croazetă și a fost întâmpinat de critici cu păreri mixte.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells