Semmelweis, despre unul dintre eroii naționali ai Ungariei: inventatorul asepsiei

de Gloria Sauciuc în 5 Mar 2024
O incursiune în lumea Vienei împărătesei Sissi, dar văzută de pe străzile capitalei imperiale unde și bogați, și săraci, se îmbolnăvesc sau nasc copii și ajung în spitale

Istoria medicinei a scăpat, în mare măsură, cinematografiei. Producția maghiară Semmelweis, acum în cinematografe, face dreptate acestui capitol uitat: pentru că este despre invenția asepsiei în spitale, privită cu mare scepticism în epocă, dar care a salvat mii de vieți începând din secolul XIX.

Când vorbim de drame medicale, ne gândim mai degrabă la dramele plasate în actualitate, fie la camera de gardă, ori în laboratoarele marilor spitale din capitalele europene și din Statele Unite, și prea puțin la o dramă de epocă. Așadar, am privit ca bine-venită biografia celebrului medic maghiar omonim care, la Viena, a instituit prima dată dezinfectarea masivă a mâinilor și a personalului în baza unor concluzii experimentale (înainte ca transmisia patogenilor să fie demonstrată științific).

Filmul este o incursiune în lumea Vienei împărătesei Sissi, dar văzută de pe străzile capitalei imperiale unde și bogați, și săraci, se îmbolnăvesc sau nasc copii și ajung în spitale.

Personajul titular, un medic bun și dedicat – deși agresiv și complet lipsit de tact (personajul istoric era la fel, cel puțin din al doilea punct de vedere), neîmpăcat cu moartea pacientelor în clinica de obstetrică (la care confrații săi sunt scandalos de impasibili), caută o cale de a le salva. Și, printre cercetări și certuri cu confrații săi, descoperă și revoluționează îngrijirea în spitale. Totodată, o poveste de dragoste caută să se înfiripe – cu toate că frumoasa care este alături de protagonist este asistentă, nu (încă) iubită.

Am apreciat mult scenografia și iluminatul, care readuc în atenție o epocă și o lume de acum aproape 150 de ani, dintr-unul dintre marile orașe europene, și am observat o tentativă patriotică a realizatorilor ungari de a-l recupera pe unul dintre eroii naționali (maghiarul „bun” contra austriecilor „răi”), deși faptul că toți vorbesc limba maghiară în film – lucru care cu siguranță nu se întâmpla la Viena – este o convenție mai greu de acceptat.

Exploreaza subiecte similare:

Semmelweis

Alte știri din cinema

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

La Chimera: o călătorie spirituală printre jefuitorii de morminte

La Chimera, un film despre jefuitorii de morminte din Italia anilor '80, care furau artefacte din mormintele etrusce pentru a le vinde pe piața internațională, se poate vedea în cinematografe

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells