Serial nou: Mozart in the Jungle

de Ştefan Dobroiu în 12 Ian 2015
Gael García Bernal este starul noului serial Amazon

După ce anul trecut da lovitura cu Transparent, serialul premiat cu două trofee importante la cea mai recentă ediţie a Globurilor de Aur (premiile aici), divizia de televiziune a Amazon impresionează cu Mozart in the Jungle. Pătrundem în culisele Filarmonicii din New York, dată peste cap de angajarea unui nou dirijor, excentricul şi entuziastul Rodrigo (Gael García Bernal), care nu va aştepta mult până va scutura din temelii prăfuita orchestră.

Ce reuşeşte serialul creat de Roman Coppola, Jason Shwartzman şi Alex Timbers este să aducă extrem de credibil pe micul ecran (sau pe ecranul laptopului, din moment ce toate cele zece episoade ale primului sezon sunt disponibile prin streaming pe site-ul gigantului online) un mediu închis şi foarte specializat. Vedem totul prin ochii lui Hailey (Lola Kirke, foto stânga), oboistă venită în New York pentru a-şi lansa cariera în lumea muzicii clasice. Printr-un concurs de împrejurări, Hailey va devenit epicentrul "cataclismului" schimbării de regimuri din filarmonică.

Unul dintre atuurile serialului este fără îndoială Bernal, actorul mexican pus pe harta cinema-ului în 2000, de extraordinarul Amores perros al lui Alejandro González Iñárritu. El este Rodrigo, dirijorul genial chemat să revitalizeze programul filarmonicii după ce aceasta a fost timp de câteva decenii în grija imprevizibilului şi orgoliosului dirijor Thomas (Malcolm McDowell). Nu va dura mult până când între cei doi maeştri ai muzicii clasice va izbucni un război pe viaţă şi pe moarte...

Deşi are episoade de 25-30 de minute, Mozart in the Jungle nu este un sitcom. Amuză şi surprinde, dar se opreşte mai degrabă să discute despre problemele şi provocările interpreţilor, despre încercarea de a te menţine viu artistic într-o lume în care banii par a fi mai importanţi decât arta. Dacă Rodrigo este preocupat de un repertoriu vibrant pentru următoarea stagiune, Gloria (legendara actriţă de pe Broadway Bernadette Peters), administratorul filarmonicii, organizează gale de strângeri de fonduri pentru a face instituţia să reziste într-o perioadă în care cultura s-a devalorizat. Sunt două lumi care nu ar trebui să se atingă, dar ale căror intersectări complică foarte mult viaţa dirijorului şi a instrumentiştilor.

Orgolii nemăsurate, atracţie şi spirit boem, iată motorul serialului Amazon, care captivează mai degrabă prin lipsa de spectaculos. Este un serial de atmosferă, o pasăre rară într-un sezon dominat de acţiune, horror şi drame de familie. Are o lejeritate ce binedispune, dar atinge şi subiecte relevante, precum resorturile ce ne fac să mergem mai departe, până unde suntem dispuşi să facem compromisuri şi cât şi ce putem sacrifica pentru a ne atinge visurile. Miile de ore sacrificate în faţa unui instrument garantează faima şi aprecierea celor din jur? Garantează măcar un trai un lipsit de griji? Este o perspectivă cu care mulţi spectatori vor putea relaţiona extrem de uşor.

Serialul este inspirat de cartea "Mozart in the Jungle: Sex, Drugs and Classical Music" a instrumentistei Blair Tindall. Apărută în 2005, cartea retrasa traiectoria lui Tindall, angajată la Filarmonica new-yorkeză şi instrumentistă în orchestrele multora dintre spectacolele de pe Broadway, dar trecea în revistă şi influenţa dirijorului Gustavo Dudamel asupra modului de lucru al Filarmonicii. Dudamel, care a luat cu asalt lumea muzicală dirijând orchestre celebre pe când nu avea nici 20 de ani, a fost punctul de pornire pentru crearea personajului Rodrigo.

Exploreaza subiecte similare:

Gael García Bernal, Lola Kirke, Malcolm McDowell, Bernadette Peters, Amores perros

Alte știri din cinema

The Apprentice la Cannes: Sebastian Stan interpretează un tânăr Donald Trump într-un film ce relevă corupția din America anilor '70 și '80

Regizorul iranian Ali Abbasi a adus săptămâna aceasta în prim-plan la Cannes filmul The Apprentice, ce explorează ascensiunea lui Donald Trump, de la fiu de milionar la mogul imobiliar necruțător.

Ce-ar fi dacă nu s-ar povesti? Ne-am crea toți niște preteni imaginari ca în IF

IF, pelicula lui John Krasinski din 2024, va intra în cinematografe din data de 31 mai, titlu care are un double entendre: o dată cel propriu-zis al cuvântului "if" din engleză (dacă), dar și acronimul I.F., imaginary friends (prieteni imaginari).

Primele imagini cu Liam Hemsworth în rolul lui Geralt din Rivia pentru cel de-al patrulea sezon al seriei The Witcher

Fanii seriei "The Witcher" de pe Netflix vor avea parte de o schimbare majoră, odată cu preluarea rolului principal de către Liam Hemsworth în sezoanele 4 și 5

Megalopolis, pariul de 120 de milioane de dolari al lui Francis Ford Coppola

Filmul teribil de ambițios pe care Coppola visa să-l facă de peste 40 de ani și pe care l-a finanțat cu aproximativ 120 de milioane de dolari din bani proprii a avut premiera pe Croazetă și a fost întâmpinat de critici cu păreri mixte.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells