Serial nou: Penny Dreadful

de Ştefan Dobroiu în 4 Mai 2014
Eva Green, Timothy Dalton şi Josh Hartnett îşi sperie spectatorii

Canalul american Showtime a avut parte de un imens succes cu seriale precum Dexter, Weeds şi Homeland şi încearcă să dea din nou lovitura cu Penny Dreadful. Cu numele împrumutat de genul literar senzaţionalist din Marea Britanie a secolului 19, când pentru un singur penny adolescenţii vremurilor puteau cumpăra povestiri sângeroase pline de monştri vândute în foileton, serialul Showtime nu a precupeţit nicio investiţie în ceea ce priveşte echipa de producţie, adunând laolaltă nume impresionante.

Producător este Sam Mendes, premiat cu Oscar pentru American Beauty şi acum în pregătiri pentru producţia celui de-al 24-lea film James Bond, cu premiera aşteptată la anul. Alături de Mendes, serialul are parte de experienţa lui John Logan, scenaristul lui Gladiator, Ultimul samurai, The Aviator, Skyfall şi Noah. Cei doi colaborează şi la James Bond 24, dar cu greu ai putea găsi două producţii mai diferite decât serialul Penny Dreadful şi noul film cu agentul 007.

Acţiunea are loc în Londra secolului 19 şi are în centrul atenţiei un grup pestriţ de oameni porniţi în căutarea Minei (Olivia Llewellyn), o tânără dispărută în condiţii misterioase. Tatăl ei, lordul Malcolm Murray (Timothy Dalton, şi el interpret al lui James Bond în două producţii din anii '80), încercat explorator al Africii, este în stare să cheltuiască oricât pentru a da de urma fetei, iar pentru ajutor apelează la Vanessa Ives (Eva Green), o clarvăzătoare care îi atrage în echipă pe Ethan, un pistolar american şi star al unui show itinerant, dar şi pe un misterios doctor (Harry Treadaway) gata de orice pentru a cerceta graniţa dintre viaţă şi moarte.

Bineînţeles, scenariştii au grijă ca toate talentele eroilor să fie puse la încercare, căci multe orori se ascund în cotloanele întunecate ale Londrei. Monştri însetaţi de sânge, creaturi readuse la viaţă şi fiinţe imposibil de ucis le ies în cale în episodul pilot. Acesta este evident unul "de încălzire", pentru că nu face decât primul pas în aventura personajelor, oprindu-se pentru a le prezenta istoria, temerile şi speranţele, şi lăsând multe deoparte pentru următoarele episoade.

De fapt, probabil că cel mai uimitor la primul episod din Penny Dreadful este faptul că îi oferă atât de puţin spectatorului în ceea ce priveşte miezul poveştii, reuşind să-l ţină atent cu un melanj de promisiuni, cu secvenţe intense şi o atmosferă stranie. Cartea egipteană a morţilor este pomenită, iar cadavrul acoperit cu hieroglife al unei fiinţe bizare promite o direcţie orientală a aventurilor. Faptul că pe tânăra dispărută o cheamă Mina pare să sugereze că Dracula va apărea şi el în cadru într-unul din cele opt episoade ale primului sezon, iar pilotul vine şi cu un alt personaj emblematic pentru literatura gotică.

Primele două episoade sunt regizate de Juan Antonio Bayona, regizorul devenit celebru cu Orfelinatul în 2007 şi răspunzător de succesul lui The Impossible/Paradisul spulberat, drama cu Naomi Watts şi Ewan McGregor devenit cel mai de succes film spaniol al tuturor timpurilor în Spania, până la detronarea în aprilie de către comedia Ocho apellidos vascos, aflată de opt săptămâni pe primul loc în box office-ul spaniol. Bayona se dovedeşte din nou un specialist al atmosferei în Penny Dreadful, utilizând cu măiestrie umbrele pentru a sugera ororile de înfruntat în serialul său.

Într-o perioadă cu prea puţine producţii horror lansate pe micile ecrane americane, Penny Dreadful s-ar putea dovedi un succes printre amatorii genului.

Iată trailerul serialului. Cum ţi se pare?

Exploreaza subiecte similare:

Penny Dreadful, Eva Green, Josh Hartnett, Timothy Dalton, John Logan, Sam Mendes

Alte știri din cinema

The Apprentice la Cannes: Sebastian Stan interpretează un tânăr Donald Trump într-un film ce relevă corupția din America anilor '70 și '80

Regizorul iranian Ali Abbasi a adus săptămâna aceasta în prim-plan la Cannes filmul The Apprentice, ce explorează ascensiunea lui Donald Trump, de la fiu de milionar la mogul imobiliar necruțător.

Ce-ar fi dacă nu s-ar povesti? Ne-am crea toți niște preteni imaginari ca în IF

IF, pelicula lui John Krasinski din 2024, va intra în cinematografe din data de 31 mai, titlu care are un double entendre: o dată cel propriu-zis al cuvântului "if" din engleză (dacă), dar și acronimul I.F., imaginary friends (prieteni imaginari).

Primele imagini cu Liam Hemsworth în rolul lui Geralt din Rivia pentru cel de-al patrulea sezon al seriei The Witcher

Fanii seriei "The Witcher" de pe Netflix vor avea parte de o schimbare majoră, odată cu preluarea rolului principal de către Liam Hemsworth în sezoanele 4 și 5

Megalopolis, pariul de 120 de milioane de dolari al lui Francis Ford Coppola

Filmul teribil de ambițios pe care Coppola visa să-l facă de peste 40 de ani și pe care l-a finanțat cu aproximativ 120 de milioane de dolari din bani proprii a avut premiera pe Croazetă și a fost întâmpinat de critici cu păreri mixte.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
kronos18 pe 4 mai 2014 14:49
wow super
ADBadea pe 4 mai 2014 21:42
Mi se pare ca nu are nici o traeba cu realitatea.
Han_Solo pe 5 mai 2014 10:36
Din moment ce este un serial horror bazat pe povesti din "literatura gotica" ce treaba cu realitatea vrei sa aiba? Ce comentariu stupid.
alex_il_fenomeno pe 23 decembrie 2014 22:01
Suna foarte, dar foarte bine...de abia astept sa vad ce va fi de el.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells