Serial nou: The Americans

de Ştefan Dobroiu în 4 Mar 2013
Anii '80 şi lupta dintre spionii ruşi şi autorităţile americane

Unul dintre cele mai lăudate şi interesante seriale ale lui 2013 este fără îndoială The Americans, noua achiziţie FX, canalul TV cunoscut pentru titluri precum The Shiled, Justified, American Horror Story sau Anger Management. The Americans s-a bucurat de suficient succes pentru ca un al doilea sezon de 13 episoade să primească undă verde.

Despre ce e vorba în The Americans? Păi despre ruşi! Pe scurt, Elizabeth (Keri Russell) şi Phillip Jennings (Matthew Rhys) par a forma familia perfectă a anilor '80 alături de copiii lor Henry şi Paige, dar lucrurile nu stau chiar aşa: cei doi sunt de fapt agenţi KGB infiltraţi de 15 ani în societatea americană şi răspunzători pentru o mulţime de activităţi de spionaj pe teritoriul SUA. Este momentul când Ronald Reagan, provocat de o serie de lovituri sub centură ale KGB, lansează o serie de declaraţii furibunde la adresa Rusiei. Spionajul capătă o importanţă covârşitoare în planurile superiorilor lui Elizabeth şi Phillip, iar ei primesc tot mai multe misiuni pentru a afla ce se întâmplă la cel mai înalt nivel în CIA şi FBI, pe atunci extrem de preocupate de contrasprionaj.

Ce este interesant la The Americans este că îmbină serialul cu spioni (multă tensiune, răsturnări de situaţie, momente puternice, urmăriri, focuri de armă) cu drama de familie: poate că Elizabeth şi Phillip s-au întâlnit în 1965 într-un sediu al KGB, fără ca vreunul să ştie despre altul altceva decât identităţile lor fictive („dacă nu vă ştiţi trecutul, e mai uşor să credeţi în viitorul vostru împreună”, le spune superiorul lor), dar 15 ani mai târziu ei sunt o familie în toată puterea cuvântului, încercând să-şi crească cei doi copii cât mai în spiritul socialist, fără a le refuza visul american. Când peste drum se mută, din pură întâmplare, un eficient agent FBI (intensul Maximiliano Hernández), lucrurile se complică şi mai mult, mai ales că în garajul familiei Jennings îşi mai fac apariţia şi invitaţi speciali legaţi fedeleş, cum ar fi foşti agenţi KGB, acum vânduţi „duşmanului” american.

Joe Weisberg, omul din spatele serialului, este chiar un fost agent CIA. I-a venit ideea să scrie The Americans în timpul unui scandal din 2010, „programul ilegalilor”, care a dus la descoperirea a zece agenţi KGB infiltraţi ca familii în societatea americană. Aceştia au fost trimişi înapoi în Rusia în iulie 2010, când a avut loc un schimb de prizonieri între cele două naţiuni. Cu toate că schimbul a avut loc recent, Weisberg a preferat să mute acţiunea serialului său în anii '80, când forţa distrugătoare a agenţilor KGB avea o bătaie mult mai lungă. Dar, cum ziceam mai sus, The Americans este mai mult decât un serial cu spioni. Iată ce spune creatorul său: „Am vrut să fac un serial despre un bărbat, o femeie şi copiii lor care nu ştiu şi modul în care îi afectează pe cei mici. Întotdeauna ne-am gândit la The Americans mai degrabă ca la un serial despre mariaj şi nu neapărat unul despre spionaj. Vrem să vedem cum, în ciuda celor mai nebune circumstanţe, viaţa lor de cuplu arată şi se simte ca orice alt mariaj”.

Pe Keri Russell o ştii din Felicity. A acceptat să filmeze episodul pilot în mai anul trecut, pentru că The Americans i s-a părut „neclar”. „Sunt atât de multe niveluri de interpretare în el”, a comentat Russell. Lui Matthew Rhys personajul său i s-a părut la fel de interesant, pentru că „ai ocazia să faci kung fu, dar ai şi scenele emoţionante şi deghizările. Este un pachet complet pentru un actor, un adevărat vis”. Nu ar trebui să te miri să-i vezi pe Russell şi Rhys printre nominalizaţii premiilor de televiziune de la anul.

Exploreaza subiecte similare:

Keri Russell, Matthew Rhys, The Americans, Felicity

Alte știri din cinema

The Apprentice la Cannes: Sebastian Stan interpretează un tânăr Donald Trump într-un film ce relevă corupția din America anilor '70 și '80

Regizorul iranian Ali Abbasi a adus săptămâna aceasta în prim-plan la Cannes filmul The Apprentice, ce explorează ascensiunea lui Donald Trump, de la fiu de milionar la mogul imobiliar necruțător.

Ce-ar fi dacă nu s-ar povesti? Ne-am crea toți niște preteni imaginari ca în IF

IF, pelicula lui John Krasinski din 2024, va intra în cinematografe din data de 31 mai, titlu care are un double entendre: o dată cel propriu-zis al cuvântului "if" din engleză (dacă), dar și acronimul I.F., imaginary friends (prieteni imaginari).

Primele imagini cu Liam Hemsworth în rolul lui Geralt din Rivia pentru cel de-al patrulea sezon al seriei The Witcher

Fanii seriei "The Witcher" de pe Netflix vor avea parte de o schimbare majoră, odată cu preluarea rolului principal de către Liam Hemsworth în sezoanele 4 și 5

Megalopolis, pariul de 120 de milioane de dolari al lui Francis Ford Coppola

Filmul teribil de ambițios pe care Coppola visa să-l facă de peste 40 de ani și pe care l-a finanțat cu aproximativ 120 de milioane de dolari din bani proprii a avut premiera pe Croazetă și a fost întâmpinat de critici cu păreri mixte.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
monicarusu25 pe 4 martie 2013 09:23
interesant de urmarit.
ginulet pe 4 martie 2013 15:01
pare nu serial bun
Nimicdinceparafi pe 4 martie 2013 15:27
Ma gandesc sa dau The Following pe The americans.The Following a cam inceput sa ma cam dezamageasca cu acei agenti lui Joe Carroll care apar de niciunde dupa cum le convine scenaristilor.Eroii nostri sunt in pericol (cine se uita stie despre ce vorbesc), no problem, agentul salvator apare ca din Lampa lui Aladin..Devine deja prea repetitiv si enervant in acelasi timp.
AndreBlack pe 4 martie 2013 16:35
Pare un serial interesant .
Iulian. pe 4 martie 2013 18:37
Actiunea serialului pare ca o paralela la "American Horror Story",unde precum am vazut drama se concentreaza pe viata de familie,conflictele intre personaje si nu neaparat monstrii,forte nebanuite,asadar suna bine.
SANDA45 pe 4 martie 2013 18:57
pare interesant.
alex_il_fenomeno pe 23 martie 2013 17:55
Tipic american, luptele dintre rusi si nationalisti. Sa vedem totusi cum va fi.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells