The Post: Secretele Pentagonului, despre o reușită istorică a presei

de Gloria Sauciuc în 28 Feb 2018
Evenimentele reale depăşesc happyend-ul de Hollywood

The Post, dublu nominalizat la Oscar, rulează pe marile noastre ecrane, cu o distribuție de calibru ce îi numără pe Meryl Streep, Tom Hanks, Sarah Paulson, Bob Odenkirk. Subiectul filmului este unul politic şi de actualitate (inclusiv în contextul politic din România) fiind practic un precedent în care un preşedinte american a ajuns - în cele din urmă - să fie destituit după ce presa a descoperit diverse practici ilegale ale acestuia.

Începutul anilor 70, Statele Unite. În plin Război Rece, Richard Nixon este un preşedinte republican gata să capitalizeze pe marginea fricii americanilor faţă de comunism şi gata să îşi impună carisma proprie. Însă, în acelaşi timp, războiul din Vietnam e în derulare, şi tot mai mulţi tineri americani îşi pierd viaţa în timp ce victoria pare tot mai puţin probabilă. Generaţia Flower Power protestează pe străzi.

Însă filmul este despre altceva - e vorba despre libertatea presei. În parte dramă procedurală, filmul se înscrie în categoria subiectelor bine vs. rău, adevăr vs. minciună. Un preşedinte care nu se sfieşte să încalce legea şi un ziar - Washington Post - care preferă să rişte dispariţia de pe piaţă decât să accepte să nu îşi îndeplinească misiunea.

Evenimentele reale depăşesc happyend-ul de Hollywood: ziarul nu doar că va reuşi, dar va intra în istorie şi va stabili un precedent legal. „Presa nu trebuie să-l servească pe conducător, ci pe cei conduși”, e una dintre concluziile compendiului de judecată.

Galeria de personaje reconstituie cu bine lumea anilor 1970: Tom Hanks este şeful de redacţie, cu limbaj colorat, uşor arogant, dar perfect conştient de riscurile pe care şi le asumă, Meryl Streep (Kay Graham), proprietara ziarului, încearcă să îmbine poziţia de socialite cu rolul ei de antreprenor dar şi cu răspunerea etică faţă de adevăr - şi este personajul care îşi asumă cel mai mare risc. McNamara, cel care a comandat raportul, iniţial secret şi apoi devenit subiect de ştiri, este mai degrabă demonizat - aceasta este şi imaginea cu care oficialul a rămas în ochii publicului american.

Exploreaza subiecte similare:

The Post

Alte știri din cinema

The Apprentice la Cannes: Sebastian Stan interpretează un tânăr Donald Trump într-un film ce relevă corupția din America anilor '70 și '80

Regizorul iranian Ali Abbasi a adus săptămâna aceasta în prim-plan la Cannes filmul The Apprentice, ce explorează ascensiunea lui Donald Trump, de la fiu de milionar la mogul imobiliar necruțător.

Ce-ar fi dacă nu s-ar povesti? Ne-am crea toți niște preteni imaginari ca în IF

IF, pelicula lui John Krasinski din 2024, va intra în cinematografe din data de 31 mai, titlu care are un double entendre: o dată cel propriu-zis al cuvântului "if" din engleză (dacă), dar și acronimul I.F., imaginary friends (prieteni imaginari).

Primele imagini cu Liam Hemsworth în rolul lui Geralt din Rivia pentru cel de-al patrulea sezon al seriei The Witcher

Fanii seriei "The Witcher" de pe Netflix vor avea parte de o schimbare majoră, odată cu preluarea rolului principal de către Liam Hemsworth în sezoanele 4 și 5

Megalopolis, pariul de 120 de milioane de dolari al lui Francis Ford Coppola

Filmul teribil de ambițios pe care Coppola visa să-l facă de peste 40 de ani și pe care l-a finanțat cu aproximativ 120 de milioane de dolari din bani proprii a avut premiera pe Croazetă și a fost întâmpinat de critici cu păreri mixte.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells