Tokarev, thriller cu un twist neaşteptat

de Gloria Sauciuc în 29 Ian 2014
Nicolas Cage este protagonistul filmului cu premiera mondială în România, pe 31 ianuarie

Tokarev/Furia, cu Nicolas Cage protagonist, se lansează vineri în cinematografele noastre, românii fiind cei dintâi spectatori care vor vedea filmul, graţie insistenţelor distribuitorului român de a avea primii această producţie în cinematografe. Chiar dacă sinopsisul thrillerul Tokarev ne făcea să-l comparăm cu seria Taken, la vizionarea de presă de marţi ne-am edificat: cu toate că premisa este aceeaşi, Tokarev se detaşează de Taken printrar-un twist în final absolut surprinzător.

Mai mult, Nicolas Cage joacă cu aceeaşi implicare ca în Bad Lieutenant: Port of Call New Orleans , filmul nostru preferat dintre cele mai recente ale lui Cage, personajul lui din Tokarev semănând ca profil psihologic cu cel din Păcatele unui poliţist - Ultimul apel: New Orleans.

Problemele filmului sunt în construirea unora dintre personajele secundare, dar şi – pentru unele episoade - la capitolul logică. Per ansamblu, însă, amatorii genului action vor fi pe deplin satisfăcuţi, filmul părând parcă un elogiu adus producţiilor de acţiune nouăzeciste (deşi povestea pare că se întâmplă în prezent, lipsesc gadget-urile şi mijloacele de informare contemporane – cred că am zărit abia la finalul filmului un laptop, singurul din film, nefolosit însă în documentarea despre mafioţi, de exemplu).

Personajul lui Nicholas Cage, Paul Maguire, este un fost delincvent, aparent devenit cetăţean model, tată responsabil şi om de afaceri cu prestanţă: totuşi, trecutul său e la doi paşi distanţă, şi asta devine evident atunci când fiica sa adolescentă este răpită şi asasinată cu brutalitate. Fost tâlhar violent şi asasin, Maguire nu şi-a uitat deprinderile, şi acum porneşte pe singurul drum pe care îl ştie: să descopere şi să pedepsească cu duritate pe autori. Până acum, premisa filmului e similară cu cea a seriei Taken: o tânără răpită, un tată cu un trecut violent şi gata de orice, agresori violenţi care vor primi o pedeapsă exemplară. Însă, pe parcursul filmului, se dezvăluie caracterul instabil al protagonistului: nu reuşim, ca spectatori, să ne identificăm cu personajul, care - deşi este, aparent, în căutarea dreptăţii, loveşte mereu în suspectul greşit. Rezultatul: o baie de sânge, şi totuşi vinovatul este mereu în altă parte. Căutarea merge mereu pe piste false. Ceea ce ne ţine cu sufletul la gură tot filmul.

Tokarev evită clişeele (banditul nu devine justiţiar, rămâne bandit) şi evită happy-end-ul. Personajele secundare au, însă, de suferit: ajutoarele lui Maguire, Kane (Max Ryan) şi Doherty (Michael McGrady), nu sunt verosimile. Ei sunt doi gangsteri trecuţi de prima tinereţe şi trecuţi prin puşcării, dar care au naivitatea să se arunce cu capul înainte într-o acţiune de răzbunare sinucigaşă. Motivaţia lor? „We Are Family”...

Pe de altă parte, alte două figuri de gangsteri - Francis O'Connell (Peter Stormare) şi rusul Chernov (Pavel Lychnikoff) sunt mai credibil realizate: primul este un raisonneur care îl îndeamnă pe protagonist să se oprească din cursa pentru răzbunare, cel de-al doilea are un accent rusesc veritabil (actorul a imigrat din Uniunea Sovietică). Tatuajul impresionant al rusului e arătat demonstrativ de către directorul de imagine/regizor, care par mai mândri de el decât însuşi personajul...

Dacă scenele de luptă puse pe fast-forward au efect uşor rizibil, muzica (Laurent Eyquem) e o prezenţă inspirată şi e remarcabilă în toate momentele de tensiune.

Exploreaza subiecte similare:

Tokarev, Nicolas Cage, Peter Stormare, Laurent Eyquem, Bad Lieutenant: Port of Call New Orleans

Alte știri din cinema

The Apprentice la Cannes: Sebastian Stan interpretează un tânăr Donald Trump într-un film ce relevă corupția din America anilor '70 și '80

Regizorul iranian Ali Abbasi a adus săptămâna aceasta în prim-plan la Cannes filmul The Apprentice, ce explorează ascensiunea lui Donald Trump, de la fiu de milionar la mogul imobiliar necruțător.

Ce-ar fi dacă nu s-ar povesti? Ne-am crea toți niște preteni imaginari ca în IF

IF, pelicula lui John Krasinski din 2024, va intra în cinematografe din data de 31 mai, titlu care are un double entendre: o dată cel propriu-zis al cuvântului "if" din engleză (dacă), dar și acronimul I.F., imaginary friends (prieteni imaginari).

Primele imagini cu Liam Hemsworth în rolul lui Geralt din Rivia pentru cel de-al patrulea sezon al seriei The Witcher

Fanii seriei "The Witcher" de pe Netflix vor avea parte de o schimbare majoră, odată cu preluarea rolului principal de către Liam Hemsworth în sezoanele 4 și 5

Megalopolis, pariul de 120 de milioane de dolari al lui Francis Ford Coppola

Filmul teribil de ambițios pe care Coppola visa să-l facă de peste 40 de ani și pe care l-a finanțat cu aproximativ 120 de milioane de dolari din bani proprii a avut premiera pe Croazetă și a fost întâmpinat de critici cu păreri mixte.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
cristi23 pe 30 ianuarie 2014 11:15
ma intreb care e intorsatura din final,.......nu m-as mira ca de fapt cage sa fie cel care e vinovatul,ca personajul sau si-a omorat fata si apoi a uitat complet.......
alex_il_fenomeno pe 17 februarie 2014 19:33
Vad ca se vorbeste de bine... Chiar sper sa fie un film reusit.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells