Un film care „poate determina oamenii să-și piardă credința budistă” a fost interzis în Thailanda

de Gloria Sauciuc în 14 Oct 2015
Ministerul a declarat că interdicția ar putea fi retrasă dacă s-ar face modificările necesare în film

Comisia pentru Proiecţii de Film și Media din Thailanda a interzis filmul „Arbat” din motive religioase, scrie presa internațională. Guvernul thailandez a oprit lansarea filmului „Arbat”, un film realizat la nivel local, ce era programat pentru intrarea în cinematografe la sfârșitul acestei săptămâni. 

În 2006, filmul „Sang sattawat”/„Syndromes and a Century”, de Apichatpong Weerasethakul a fost interzis pentru ca arăta călugări sărutându-se, consumând alcool și cântând la chitară...

Ministerul Culturii a declarat acum două zile că a interzis filmul pentru că era lipsit de respect faţă de călugări și novici. Filmul, regizat de Kanittha Kwunyoo, spune povestea unui tânăr care este forțat de tatăl său să devină călugăr. Tânărul dezvoltă ulterior o relație intimă cu o fată din sat. Producătorul şi distribuitorul Sahamongkolfilm a anulat rapid vizionarea de presă programată pentru marți și a sistat lansarea comercială planificat pentru joi, 15 octombrie. Îi este permis să contesta interdicția.

După ce trailerul filmului a fost lansat luna trecută, grupurile de protest au scris ministerului solicitând interzicerea acestuia, pe motiv că reprezentările filmului pot determina oamenii să-și piardă credința budistă.

Ministerul a oferit ulterior patru motive pentru interzicerea filmului: reprezentarea unor călugări angajaţi în comportament violent, călugări consumând alcool, călugări implicaţi în relații sexuale, imagini care sunt lipsite de respect față de Buddha. Trei dintre acestea contravin celor cinci precepte centrale ale budismului. Ministerul a declarat că interdicția ar putea fi retrasă dacă s-ar face modificările necesare în film.

Oficialitățile thailandeze au mai intervenit şi altă dată ca să apere imaginea publică a religiei budiste portretizate de industria filmului. În 2006, filmul „Sang sattawat”/„Syndromes and a Century” de Apichatpong Weerasethakul a fost interzis pentru ca arăta călugări sărutându-se, consumând alcool și cântând la chitară. Weerasethakul, care a câștigat trofeul Palme d’Or la Cannes în 2010 cu „Unchiul Boonmee Loong”/Boonmee raleuk chat”, a refuzat să facă modificări filmului, iar „Syndromes and a Century” nu a fost lansat în Thailanda.

Cu toate acestea, mass-media thailandeză publică în mod regulat materiale despre călugări care au făcut averi personale uriaşe din serviciile lor religioase, au devenit vedete și au dus o viață decadentă şi materialistă.

Exploreaza subiecte similare:

Loong Boonmee raleuk chat, Apichatpong Weerasethakul, Sang sattawat

Alte știri din cinema

The Apprentice la Cannes: Sebastian Stan interpretează un tânăr Donald Trump într-un film ce relevă corupția din America anilor '70 și '80

Regizorul iranian Ali Abbasi a adus săptămâna aceasta în prim-plan la Cannes filmul The Apprentice, ce explorează ascensiunea lui Donald Trump, de la fiu de milionar la mogul imobiliar necruțător.

Ce-ar fi dacă nu s-ar povesti? Ne-am crea toți niște preteni imaginari ca în IF

IF, pelicula lui John Krasinski din 2024, va intra în cinematografe din data de 31 mai, titlu care are un double entendre: o dată cel propriu-zis al cuvântului "if" din engleză (dacă), dar și acronimul I.F., imaginary friends (prieteni imaginari).

Primele imagini cu Liam Hemsworth în rolul lui Geralt din Rivia pentru cel de-al patrulea sezon al seriei The Witcher

Fanii seriei "The Witcher" de pe Netflix vor avea parte de o schimbare majoră, odată cu preluarea rolului principal de către Liam Hemsworth în sezoanele 4 și 5

Megalopolis, pariul de 120 de milioane de dolari al lui Francis Ford Coppola

Filmul teribil de ambițios pe care Coppola visa să-l facă de peste 40 de ani și pe care l-a finanțat cu aproximativ 120 de milioane de dolari din bani proprii a avut premiera pe Croazetă și a fost întâmpinat de critici cu păreri mixte.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Paraiah pe 14 octombrie 2015 16:48
Cum sa iti pierzi credinta?... Ori crezi ori nu crezi. De ar fi asa usor sa nu se mai creada in toate prostiile...am fi alta planeta.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells