Despre bani și sânge, un nou serial francez bazat pe frauda secolului, disponibil din 13 mai în Focus Sat app

de Mihnea Vonica în 9 Mai 2024
Despre bani și sânge, un serial crime thriller, inspirat de "frauda secolului" din Franța, disponibil din 13 mai în Focus Sat app

Despre bani și sânge are la bază "frauda secolului" din Franța, una dintre cele mai îndrăznețe și profitabile escrocherii din istoria recentă a Europei.

Prin amabilitatea Focus Sat, am avut ocazia să vizionăm deja primele trei episoade și am observat că acest thriller polițist, pe lângă elementele convenționale de gen (alcătuirea unui caz împotriva vinovaților și jocul de-a șoarecele și pisica), relatează o poveste cu totul unică și fascinantă.

Personajele sunt captivante, inclusiv escrocii tunisieni au un fler aparte care îi transformă în antieroii specifici serialelor complexe. Structura este bine conturată, iar ritmul alert poate să țină audiența în priză cu ușurință.

Serialul surprinde și prin varietatea locurilor de filmare, de la cazinourile din Manila, Insulele Filipine, până la cartiere șic din Parisul burghezilor, dar și periculosul Belleville, unde șarlatanii pândesc la orice colț de stradă. Despre bani și sânge este un serial numai bun de urmărit după o zi lungă la serviciu sau chiar și în weekend.

Cele 12 episoade vor fi disponibile integral în aplicația Focus Sat App, începând cu data de 13 mai 2024. Aplicația poate fi testată gratuit timp de 7 zile.

Povestea noului serial francez, Despre bani și sânge, se bazează pe cartea cu același nume, apărută în 2018 și scrisă de jurnalistul de investigație Fabrice Arfi, care relatează frauda extraordinară ce a avut loc în Franța anilor 2008-2009. Totul a început în 2005 atunci când Uniunea Europeană a demarat un sistem de comercializare a emisiilor de carbon cu scopul de a combate încălzirea globală și de a reduce poluarea provenită din gazele cu efect de seră.

Companiile europene au început să primească credite pe care să le poată vinde sau cumpăra pe o piață bursieră dedicată special. Profitând de o breșă din legislația locală, anumiți indivizi s-au îmbogățit, cumpărând credite din străinătate fără TVA și vânzându-le în Franța cu TVA prin diverse conturi offshore. Profitorii au provocat statului francez daune de peste 1,6 miliarde de euro și Uniunii Europene peste 6 miliarde de euro.

Despre ce este vorba în serial?

Paris, 2008. Șarlatanii de origine tunisiană Fitous și Bouli se folosesc de vasta experiență dobândită de pe străzile arondismentului rău famat, Belleville, pentru a face bani, ieșind în evidență prin hainele lor colorate, copiate din cele mai recente colecții de designer și prin personalitatea lor expansivă, plină de farmec. Aflând de posibilitatea de a profita de noul sistem de comercializare a emisiilor de carbon prin metoda de fraudă cu TVA, aceștia își pun planul în aplicare.


Fitous și Bouli pregătind o nouă escrocherie. Credit: Focus Sat

Ceea ce pornește drept o escrocherie simplă și profitabilă devine curând frauda secolului, întrucât Fitous și Bouli îl conving pe investitorul înstărit Jérôme Attias, un broker pasionat de jocurile de noroc ce a intrat prin căsătorie în rândurile unei familii foarte bogate, să fure împreună de pe noua piață a cotelor de carbon din UE numită Overgreen, însumând un total uimitor de peste 1 miliard de euro. Dar problemele lor apar curând atunci când funcționarul guvernamental Simon Weynachter, specializat în a combate evaziunea fiscală, descoperă escrocheria în urma unei verificări de rutină a unui transport de panouri solare. Acesta devine obsedat de prinderea lui Jérôme și înființează o divizie specială dedicată cazului.

Având el însuși probleme în familie, Simon se refugiază în muncă și pornește pe urmele înșelătorilor, dând startul unui joc de-a șoarecele și pisica ce ne va plimba prin mai multe colțuri ale lumii.

Funcționarul guvernamental Simon demarează ancheta. Credit: Focus Sat

Despre bani și sânge a avut premiera mondială la prestigiosul Festival Internațional de Film de la Veneția, în afara competiției, pe data de 31 august 2023. Acesta este un serial creat, scris și regizat de Xavier Giannoli, un regizor de film francez de succes, laureat cu două premii César pentru filmul Iluzii pierdute/Illusions perdues (care a câștigat în total 7 premii César), pentru cel mai bun film și cel mai bun scenariu adaptat. De asemenea, a câștigat Palme d'Or la Festivalul Internațional de Film de la Cannes în 1998 la categoria scurtmetraje cu proiectul L'interview, iar în 2006 a fost nominalizat la Palme d'Or în categoria de lungmetraje cu Când eram cântăreț/Quand j’étais chanteur, în 2009 primind o nouă nominalizare pentru À l’origine. În 2015, a realizat filmul Marguerite, care a câștigat 4 premii César.

Xavier Giannoli a declarat că "serialul Despre bani și sânge este simultan un thriller, o investigație financiară, o dezbatere cu privire la mediul înconjurător, o călătorie spirituală și un studiu de obiceiuri și maniere. Mi-am dorit un spectacol total atunci când trec de la o secvență la alta: burghezia din cartierele șic ale Parisului, pungași mărunți în Belleville, Bursa de Valori de la New York, cazinourile din Manila, sediile unor ministere importante și baruri ale mafioților."

Pe lângă subiectul ofertant al decadenței și al fraudei, Giannoli a vrut să umbrească extravaganța escrocilor prin anchetatorul Simon, un om riguros, gata să facă orice pentru a-i aresta pe vinovați. "Am încorporat tensiunea dintre bine și rău prin relația obsesivă ce se dezvoltă între Simon și un membru al bendei, Jérôme Attias: un băiat de aur, ce devine un impostor. Camera mea se plasează undeva între fascinația estetică pentru "malefic" și o îngrijorare despre cum ne putem apăra societatea. Am vrut să filmez un raport al stadiului în care se află lumea astăzi cu toate contradicțiile sale inerente", a argumentat regizorul.

Printre actorii principali se numără Vincent Lindon, care îl interpretează pe funcționarul guvernamental Simon Weynachter, un bărbat integru și conștiincios, care demarează ancheta, pornind pe urmele escrocilor. Având în vedere faptul că are o relație tensionată cu fiica sa, dependentă de droguri, Simon se refugiază în muncă și devine obsedat cu prinderea răufăcătorilor. Vincent Lindon este cunoscut pentru rolul său de protagonist din filmul Titane, care a câștigat Palme d'Or la Cannes în 2021.

Jérôme Attias, supranumit "băiatul de aur" și un broker care s-a îmbogățit datorită sprijinului primit de la socrul său, Frydman, este interpretat de Niels Schneider, câștigător al Trofeului Chopard în 2011 la categoria revelație masculină la Festivalul de Film de la Cannes și al premiului César ca cel mai promițător actor pentru lungmetrajul Dark Diamond. Un jucător de poker care nu poate rezista ispitei de a face cât mai mulți bani, Jérôme este un tată afectiv, dar absent, a cărui dependență de adrenalină îl ademenește într-un cerc din ce în ce mai vicios.

Jérôme, "băiatul de aur". Credit: Focus Sat

Cei doi escroci tunisieni, Fitous și Bouli, sunt interpretați de Ramzy Bedia și respectiv David Ayala. Deși nu știe să citească, Fitous este un bărbat descurcăreț și are un talent natural când vine vorba de cifre. Este un om căruia îi place să se laude cu tot ce posedă și nu numai, plin de fanfaronadă și bravadă și cu o lipsă acută de moralitate. Spre deosebire, Bouli este un personaj mai calm și mai rezonabil, dar tot specializat în escrocherii, venind din același cartier defavorizat precum partenerul său. Bouli nu are încredere în instituții financiare și preferă tranzacțiile în cash.

Toate cele 12 episoade vor fi disponibile integral în aplicația Focus Sat App, începând cu data de 13 mai 2024. Aplicația poate fi testată gratuit timp de 7 zile.

 

Exploreaza subiecte similare:

Vincent Lindon, Niels Schneider, Ramzy Bedia, David Ayala, D'argent et de sang

Alte știri din cinema

Regizorul iranian Mohammad Rasoulof, condamnat la biciuire și 8 ani de închisoare înainte de premiera noului său film la Cannes

Cel mai nou film al cineastului Rasoulof, The Seed of the Sacred Fig, va avea premiera în competiție la Cannes în mai.

28 Years Later, o nouă continuare a francizei cu zombie

Franciza 28 Days Later continuă cu al treilea film, 28 Years Later. Producția va avea premiera vara viitoare, pe 25 iunie 2025. Fanii seriei au așteptat 18 ani pentru o nouă poveste inspirată de hit-ul care l-a făcut cunoscut pe actorul Cillian Murphy.

Kristen Stewart și Oscar Isaac, cuplu căsătorit în thrillerul cu vampiri Flesh of the Gods

XYZ Films se ocupă de vânzările internaționale pentru acest film la viitorul Marché du Film de la Cannes

7 filme cu și despre tenis

Cu documentarul Nasty și lungmetrajul Challengers acum în cinematografe, haideți să trecem în revistă alte filme de care se pot bucura iubitorii sportului alb

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells