Eugene Buică dezvăluie într-un interviu exclusiv povestea din spatele documentarului Mrs. Buică

8 Dec 2023
Un film despre oameni care încearcă să obțină fericire unul de la altul până la capăt

Pe 8 decembrie 2023, documentarul Mrs. Buică, o producție scrisă, regizată și produsă de talentatul Eugene Buică, are premiera în cinematografele din România, marcând un moment important în peisajul cinematografic național. Lansarea acestui documentar marchează un moment important în cariera lui Buică, care se distinge prin realizări remarcabile ca actor, regizor, scriitor și pedagog.

Născut în București și stabilit la New York de la vârsta de 10 ani, Eugene Buică și-a construit o carieră remarcabilă, începându-și educația formală la University of Pennsylvania și continuându-și studiile la The Neighborhood Playhouse, unde a studiat sub îndrumarea legendarului Sanford Meisner. Talentul său a fost evidențiat în peste 50 de producții teatrale, filme, seriale de televiziune și reclame, cu apariții notabile în The Sound of Music pe Broadway, Coriolanus la McCarter Theater, The Swan la Lincoln Center și filme precum Glass Necktie, The Group, Merchants of Venus, Float, și recentul Jolt cu Kate Beckinsale.

În perioada 2000-2019, Buică a îmbogățit lumea artistică prin activitatea sa ca Director artistic și Fondator al The Acting Corps, contribuind la formarea a peste 4700 de actori. A colaborat cu instituții academice din întreaga lume, inclusiv în orașul său natal, București.

Ca scriitor, a debutat în domeniul trailerelor pentru filme precum Legally Blonde și Jurassic Park III, a scris piesa de teatru Parachute, scurtmetraje și pilotul TV pentru comedia The Romanian / Românul.

Mrs. Buică, cel mai recent proiect al lui Eugene Buică, este un documentar realizat pe parcursul a 24 de ani. Filmul explorează dinamica familială complicată și emoționantă a familiei Buică, cu imagini filmate atât în România, cât și în Statele Unite. Prin acest documentar, Buică își surprinde familia în momente cruciale, de la emigrarea în America în 1973 până la întoarcerea parțială în România în 1998 și confruntările ulterioare cu problemele de sănătate.

Mrs. Buică nu este doar o cronică familială, ci și o poveste universală despre dragoste, sacrificiu, disfuncționalitate și reziliență. Lansarea acestui documentar în cinematografele românești reprezintă o ocazie unică pentru publicul din țara natală a lui Buică de a se conecta cu o producție cinematografică emoționantă și profund personală, marcând astfel un moment de referință în cariera acestui regizor deosebit de talentat.

Am discutat recent cu Eugene Buică despre noul său documentar, Mrs. Buică, și iată ce am aflat. 

Care este povestea pe care îți dorești să o spui prin intermediul acestui documentar?

Povestea unor oameni de rând. Nu savanți, nu scriitori, nu politicieni, și desigur nu celebrități, dar povestea unor oameni uitați, și, până la urmă a unei generații uitate de urmașii lor.

Descrie-ne în câteva propoziții subiectul documentarului.

Subiectul este o familie care a emigrat în SUA în anii 70. Temele tratate ar fi mai multe: instrăinare, infidelitate, frica de intimitate, sănătatea mintală, dependența, codependența, violența verbală. Este un film despre oameni care încearcă să obțină fericire unul de la altul până la capăt. 

Ce dificultăți ai intâmpinat pe perioada de realizare a documentarului?

În primul rând e greu sa rămâi entuziasmat de ceva pentru 24 de ani. Cred că 90 la suta din timpul ăsta nu am avut încredere în proiect. Și asta include și perioada recentă, înainte să-l arăt unui public. Și în al doilea rând, obiectivitatea. Cum să văd acești oamenii Într-un fel obiectiv, ca să le pot spune povestea? Și cum să fac să nu ma introduc pe mine în această poveste ca să ies eu mai curat și cumva superior circumstanțelor copilăriei mele? 

Părinții tăi știau că sunt filmați cu scopul de a realiza un documentar pe care să-l lansezi în cinema? Care era dinamica relației voastre?

Da, știau, și erau foarte încântați că le spun povestea, că nu vor dispărea în anonimat, că universul lor mic și ne-celebrat, ne-aplaudat, va fi pe marele ecran într-o zi. Deci relația noastră întotdeauna a fost caldă, uneori chiar explozivă. Nu existau politețea, reținerea, sau controlul asupra impulsurilor.

Cum te simți văzând filmul pe ecranul mare al cinematografului?

Să fiu sincer încă e greu să mă uit la el, dar pe urmă, când publicul începe să râdă sau este șocat la unele lucruri, dar în aceleași timp se identifică cu ele, mă simt ceva mai aproape de condiția umană.

Ce mesaj ai pentru spectatori?

Dacă vă deranjează limbajul dur, vulgar uneori și un cuplu care nu stă la ceai și biscuiți la curtea regală, acesta nu este filmul potrivit pentru dumneavoastră. Dacă nu vă e frică de adevarul nevopsit și vreți să râdeți în hohote cand recunoașteți acest adevăr, vă invit la cinema.

Exploreaza subiecte similare:

Mrs. Buică, Eugene Buica, Eugene Buică

Alte știri din cinema

Regizorul iranian Mohammad Rasoulof, condamnat la biciuire și 8 ani de închisoare înainte de premiera noului său film la Cannes

Cel mai nou film al cineastului Rasoulof, The Seed of the Sacred Fig, va avea premiera în competiție la Cannes în mai.

28 Years Later, o nouă continuare a francizei cu zombie

Franciza 28 Days Later continuă cu al treilea film, 28 Years Later. Producția va avea premiera vara viitoare, pe 25 iunie 2025. Fanii seriei au așteptat 18 ani pentru o nouă poveste inspirată de hit-ul care l-a făcut cunoscut pe actorul Cillian Murphy.

Kristen Stewart și Oscar Isaac, cuplu căsătorit în thrillerul cu vampiri Flesh of the Gods

XYZ Films se ocupă de vânzările internaționale pentru acest film la viitorul Marché du Film de la Cannes

7 filme cu și despre tenis

Cu documentarul Nasty și lungmetrajul Challengers acum în cinematografe, haideți să trecem în revistă alte filme de care se pot bucura iubitorii sportului alb

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells