Pandora pe înțelesul tuturor: munții care levitează și ciudățeniile astronomice ale planetei

de Gloria Sauciuc în 23 Dec 2022
Un fan împătimit al Avatar 2 consideră că a înțeles cum funcționează Pandora

Strania frumusețe a planetei Pandora se vede în toată splendoarea ei în Avatar: The Way of Water, sequel-ul semnat tot de celebrul James Cameron, și un fan împătimit crede că, în sfârșit, a înțeles cum funcționează ciclul extraterestru zi-noapte al planetei, împreună cu alte lucruri legate de lumea ei ieșită din comun și de locul acesteia din univers, scrie looper.com.

În filmul Avatar din 2009, fizica lumii imaginare concepută de regizor nu a fost discutată în detaliu de către regizor, însă fanii au propus mai multe explicații. Unele tratează ciudățeniile astronomice ale planetei și modul în care aceasta are propriul ciclu zi-noapte. Totuși, nu e clar cum funcționează o zi obișnuită în lumea Pandorei.

Așa cum precizează slashfilm.com, Pandora este un satelit al unei planete fictive, Polyphemus, un gigant gazos ce orbitează în jurul unei stele Alfa Centauri A, Rigil Kentaurus. În ambele filme, spectatorii văd succesiuni zi-noapte similare cu cele de pe Pământ - în sensul în care există zi și noapte - dar cu lungimi totuși diferite. Pe Pandora, o noapte durează nu mai mult de 100 minute pământene. Așa că atunci cât durează o zi? Și cum e cu eclipsele?

Un fan împătimit al Avatar susține pe Reddit că o zi astronomică de pe Pandora ar dura 30-35 de ore - ceea ce o face apropiată de o zi terestră. Diferența majoră este că în locul succesiuni zi-noapte, datorită perioadei de rotire a planetei, există eclipse datorate și apropierii de ”Soarele” Polyphemus.

„Mult timp am crezut că filmul nu este realistic, pentru că arăta Pandora ca și cum avea un ciclu `zi-noapte` similar cu cel terestru”, explica un fan într-o postare de pe 17 decembrie. „Aceasta în pofida faptului că, asemenea oricărui alt satelit natural, ar trebui să fie sincronizat cu planeta în jurul căreia orbitează și deci să aibă durata unei zile coordonată cu durata de orbitare. Apoi am aflat că Mimas - cel de-al zecelea satelit natural al lui Saturn - are durata unei zile de numai 23 de ore. Astfel, am aflat că planetele mari pot avea sateliți naturali apropiați care orbitează repede comparativ cu planeta noastră - și așa am presupus că Pandora este probabil mai aproape de Polyphemus decât am crezut inițial. Deși efectele vizuale din primul film încă sunt inconsecvente, ciclul zi-noapte acum are logică”.

Mai departe, contribuitorul, care se definește un „împătimit al științei spațiale” a dezvăluit și mai multe posibile secrete ale Pandorei inclusiv cel al unei inconsecvențe astronomice:

Munții care levitează

„Am aruncat o privire asupra primilor doi sateliți în primul film, și ambii sunt mai mici decât Luna”, relata contribuitorul. „Dacă ne gândim cât de mare este, prin comparație, Pandora, aceștia ar avea timpii de orbitare sincronizați, similar cu raportul de 2:1 dintre sateliții Io și Europa. În plus, câmpul gravitațional dintre cei doi sateliți și gigantul gazos generează și activitatea geologică a Pandorei, precum căldura miezului planetei și câmpul magnetic ce face munții să leviteze.”

Articolul din slashfilm.com descrie planeta Pandora ca având înclinația axială de 29° grade, ceea ce produce eclipse ocazionale în perioada echinoxurilor. Contribuitorul continuă: „Astfel, putem presupune că filmul The Way of Water se petrece în timpul toamnei sau a primăverii Pandoriene, în timp ce primul Avatar, care nu are eclipse, se petrece în timpul iernii sau a verii. Și existența verii și a iernii implică schimbări drastice de vreme, conchide contribuitorul.

„Nivelul ridicat de CO2 face întreaga planetă să aibă o vreme tropicală, așa că o fi existând și un anotimp umed și unul secetos”, a presupus acesta.

Exploreaza subiecte similare:

Avatar: The Way of Water, James Cameron

Alte știri din cinema

Regizorul iranian Mohammad Rasoulof, condamnat la biciuire și 8 ani de închisoare înainte de premiera noului său film la Cannes

Cel mai nou film al cineastului Rasoulof, The Seed of the Sacred Fig, va avea premiera în competiție la Cannes în mai.

28 Years Later, o nouă continuare a francizei cu zombie

Franciza 28 Days Later continuă cu al treilea film, 28 Years Later. Producția va avea premiera vara viitoare, pe 25 iunie 2025. Fanii seriei au așteptat 18 ani pentru o nouă poveste inspirată de hit-ul care l-a făcut cunoscut pe actorul Cillian Murphy.

Kristen Stewart și Oscar Isaac, cuplu căsătorit în thrillerul cu vampiri Flesh of the Gods

XYZ Films se ocupă de vânzările internaționale pentru acest film la viitorul Marché du Film de la Cannes

7 filme cu și despre tenis

Cu documentarul Nasty și lungmetrajul Challengers acum în cinematografe, haideți să trecem în revistă alte filme de care se pot bucura iubitorii sportului alb

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells