Bee Movie/Bee Movie: Povestea unei albine

de Stefan Dobroiu în 18 Dec 2007
Bee Movie/Bee Movie: Povestea unei albine

Acum cateva luni au aparut primele teaser-e cu Bee Movie si toata redactia Cinemagia radea tinandu-se cu mainile de burta la vederea unui Jerry Seinfeld imbracat intr-un pufos si rotund costum de albina, din care-si agita mainile inmanusate ca un mic dinozaur tarcat. Un Steven Spielberg imperial ii sugereaza ca ar fi mai bine sa faca o animasie si iata Bee Movie: povestea unei albine.

Animatie aurie (albine, miere, polen, rasarituri, narcise galbene, taxi-uri new york-eze), sprintara, pestrita, apido-melifero-umana, Povestea unei albine are suficient sarm pentru a deveni filmul perfect pentru Craciun. Cu cateva conditii: va place vocea lui Jerry Seinfeld (o fi vina mea, dar tipul n-ar fi prima alegere daca as vrea sa-mi citeasca cineva o poveste inainte de culcare), puteti suporta o suta de glume, glumite si calambururi bazate pe cuvantul "bee" si interjectia "bzzzz!" (nu cea din Al cincilea element) si... va fascineaza ideea unui proces intentat de albine oamenilor.

Despre asta este vorba: Barry B. Benson (Seinfeld), este o albina care tocmai a absolvit colegiul si, ca toate albinele, trebuie sa aleaga ce rol sa indeplineasca (pentru toata viata!) in stup. Disperat dupa o clipa de libertate totala inainte de-a deveni o simpla rotita in imensul angrenaj, Barry iese din stup si interactioneaza (incalcand in acelasi timp o lege a albinelor) cu o florareasa, Vanessa (Renee Zellweger). Contactul cu "umanitatea" ii dezvaluie lui Barry un amanunt scandalos din obiceiurile alimentare ale oamenilor: acestia mananca miere si, oroare!, obliga albinele s-o produca. Barry decide sa dea in judecata rasa umana, care, nu-i asa, ar trebui sa plateasca albinele pentru efortul lor.

Distractiv si vioi, Bee Movie sufera de-o bizara similitudine cu Ratatouille. Avem acelasi reprezentant special al unei specii (aici Barry, acolo Remy), o colaborare om-animal (aici cu Vanessa, acolo cu Linguini), un villain cu deficiente fizice (aici prea grasul avocat uman Montgomery, acolo minusculul maestru bucatar Skinner, secondat de rahiticul critic culinar Anton Ego), spectaculoase calatorii prin oras (aici New York si traficul lui infernal, acolo Parisul si romanticele sale apusuri), un ingredient culinar (aici mierea, acolo delicatesele pregatite de Remy) si tot asa.

Ce-are Bee Movie in plus? Prezenta inconfundabila a lui Jerry Seinfeld, care si-a bagat nasul si in scenariu, incat mai c-ai jura ca filmul este despre "nimic" cu albine. La inventivitatea dialogurilor Remy trebuie sa se aplece in fata lui Barry, ceea ce nu ne poate face decat sa asteptam cu nerabdare premiera. Departe de-a fi doar un film pentru copii, Povestea unei albine atinge cateva subiecte preferate ale lui Seinfeld: conflictul intre generatii (vezi parintii lui Barry versus parintii lui George), relatiile intre barbati si femei, situatiile absurde care abunda la tot pasul si tot asa. Un alt atu al filmului sunt guest star-urile, printre ele Ray Liotta, un "badfella" care comercializeaza miere, Lary King in rolul lui... Bee Larry King si Sting, caruia i se reproseaza "neinspirata" alegere a pseudonimului.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Radu1711 pe 17 aprilie 2010 00:18
mi-a placut povestea

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells