Câștigătorul Ursului de Aur de anul acesta, arestare iminentă în Iran

de Gloria Sauciuc în 10 Mar 2020
Mohammad Rasoulof lua pe 29 februarie Ursul de Aur la cea de-a 70-a ediție a Berlinalei pentru drama There is No Evil

Reprezentanții Academiei Europene de Film și ai mai multor festivaluri atrag atenția, cu „ profundă îngrijorare”, asupra arestării iminente a regizorului iranian Mohammad Rasoulof.

Rasoulof, care a câștigat deja un premiu la Cannes, tocmai a câștigat și premiul Ursul de Aur la cel de-al 70-lea Festival Internațional de Film de la Berlin pentru drama There Is No Evil. Asemenea filmelor sale anterioare, ultima producție aruncă o privire critică asupra consecințelor vieții sub un regim autoritar.

Mohammad Rasoulof a fost deja interogat de către Biroul Procurorului Special pentru infracțiuni legate de mass-media și cultură, riscând să fie arestat pentru un an. Pe 23 iulie 2019 Tribunalul Revoluției din Iran l-a condamnat pe regizor la un an de închisoare și la o interdicție de doi ani în care să nu lucreze ca regizor, pentru „propagandă contra guvernului”, pe lângă o interdicție de doi ani de părăsire a țării și de implicare în orice formă de activism social.

„Condamnarea mea la închisoare dezvăluie numai o mică parte a intoleranței și furiei cu care regimul iranian răspunde criticii. Numeroși activiști culturali sunt închiși pentru critica la adresa guvernului. Răspândirea incontrolabilă a virusului Covid-19 în închisorile iraniene le pune viața în pericol. Aceste circumstanțe obligă la o reacție imediată din partea comunității internaționale”, susține Mohammad Rasoulof.

„Protestăm vehement împotriva condamnării lui Mohammad Rasoulof și cerem urgent autorităților iraniene să îi asigure siguranța și starea de sănătate. Cerem, de asemenea, ca toate acuzațiile împotriva lui să fie retrase iar interdicția de a călători să fie retrasă imediat și necondiționat, cerând tuturor festivalurilor, cinematografelor și artiștilor din lume să facă același lucru”, transmite Academia, printr-un comunicat remis Cinemagia.

Wim Wenders, președinte al Academiei Europene de Film, declară: „Colegul nostru Mohammad Rasoulof este un artist care ne relatează despre o realitate despre care altfel nu avem de unde să știm. Filmul său laureat cu Ursul de Aur, There is No Evil, este un portret sensibil al oamenilor aflați în situații limită, pe care nimeni nu ar trebui să le trăiască. Avem nevoie de voci precum aceea a lui Mohammad Rasoulof, voci care să apere drepturile omului, libertatea și demnitatea”.

Teheranul a refuzat să-i emită un pașaport cineastului Mohammad Rasoulof, făcând imposibilă plecarea lui spre Berlin, pentru ridicarea premiului Ursul de Aur. Baran Rasoulof (foto, mai jos) - actriță în film - a acceptat Ursul de Aur în numele tatălui său.

Guvernul iranian i-a reținut lui Mohammad Rasoulof pașaportul în 2017, după ce regizorul se întorcea de la Festivalul de Film de la Cannes, unde câștiga premiul cel mare al secțiunii Un Certain Regard, cu filmul A Man of Integrity. Dincolo de critica împotriva sistemului - aplicabilă în multe alte țări - filmul A Man of Integrity/Un om integru critica intoleranța și încălcarea drepturilor din Iran. De altfel, drama A Man of Integrity a fost interzisă în Iran. There Is No Evil, pe de altă parte, prezintă patru povești interconectate despre măsura în care libertatea individuală poate fi exprimată într-un regim tiranic.

Exploreaza subiecte similare:

Mohammad Rasoulof, There Is No Evil, Lerd

Alte știri din cinema

How to Have Sex – Ghidul unei generații despre cum să NU faci sex

Debutul în lungmetraj al lui Molly Manning Walker este mult mai profund decât dezvăluie titlul. Producția britanică a primit premiul Un Certain Regard la Festivalul de Film de la Cannes 2023 și urmează să fie proiectată în cinematografele din țară.

Regizorul iranian Mohammad Rasoulof, condamnat la biciuire și 8 ani de închisoare înainte de premiera noului său film la Cannes

Cel mai nou film al cineastului Rasoulof, The Seed of the Sacred Fig, va avea premiera în competiție la Cannes în mai.

28 Years Later, o nouă continuare a francizei cu zombie

Franciza 28 Days Later continuă cu al treilea film, 28 Years Later. Producția va avea premiera vara viitoare, pe 25 iunie 2025. Fanii seriei au așteptat 18 ani pentru o nouă poveste inspirată de hit-ul care l-a făcut cunoscut pe actorul Cillian Murphy.

Kristen Stewart și Oscar Isaac, cuplu căsătorit în thrillerul cu vampiri Flesh of the Gods

XYZ Films se ocupă de vânzările internaționale pentru acest film la viitorul Marché du Film de la Cannes

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells