Succession: cât adevăr este în apreciatul serial HBO?

de Ştefan Dobroiu în 30 Mar 2023
Analiştii sugerează că la baza poveştii din Succession s-ar afla celebra familie Murdoch

La începutul săptămânii s-a lansat cel de-al patrulea (şi ultimul) sezon al serialului Succession, unul dintre cele mai apreciate titluri din portofoliul HBO. Povestea familiei Roy, miliardari în posesia unei megacorporaţii media şi cu tentacule răspândite la toate nivelurile puterii, a provocat adesea publicul să se întrebe cine a inspirat serialul creat de britanicul Jesse Armstrong şi unde începe ficţiunea şi unde se sfârşeşte adevărul în acest titlu popular. Investigăm mai jos. Atenţie, articolul conţine spoilere privind primele trei sezoane ale serialului.

Seriale precum The Crown, unde ni se sugerează că primim access în adevărata istorie a familiei regale britanice, au pus gaz pe focul acestei discuţii. Dacă în The Crown există multe elemente fictive (conversaţii şi diverse interacţiuni din spatele uşilor închise), o mare parte a poveştii se bazează pe o documentare extrem de atentă a realizatorilor. Dar cum stau lucrurile cu Succession? Ei bine, Armstrong a declarat în repetate rânduri că sursa de inspiraţie pentru serialul său sunt marii magnaţi media precum William Randolph Hearst - maestru al senzaţionalismului jurnalistic ce a dus la crearea unui imperiu media evaluat de revista Forbes la peste 20 de miliarde de dolari în prezent - sau Rupert Murdoch, proprietarul unui imperiu de valoare similară.

Dar CNN consemnează, după apariţia documentarului The Murdochs: Empire of Influence, că suita de controverse ce înconjoară această familie o face "suspectul de serviciu" în ceea ce priveşte similitudinile cu familia fictivă Roy. Reamintim că întreaga poveste din Succession îi are în centrul atenţiei pe magnatul media Logan Roy (Brian Cox) şi lupta pentru succesiune a copiilor săi, Kendall (Jeremy Strong), Roman (Kieran Culkin) şi Siobhan (Sarah Snook), într-un climat mediatic ce pare să dezavantajeze media clasice în favoarea noilor media. În serial mai există un fiu, Connor (Alan Ruck), dar acesta are doar un rol decorativ.

Ca şi Logan Roy, Rupert Murdoch a pornit de la câteva publicaţii în anii '50 ajungând la crearea gigantului News Corp. Deşi a promis în repetate rânduri că va alege un succesor şi că se va retrage din activitate, magnatul încă nu a făcut-o, ţinându-şi în şah cei trei copii, Prudence, Lachlan şi James. Dintre cei trei, Lachlan părea la un moment dat favorit, moştenitorul dedicându-şi întreaga viaţă ascensiunii în ierarhia News Corp, dar un conflict l-a făcut să părăsească afacerea familiei în 2005, el revenind în 2014. Este foarte uşor să găsim similitudini între traiectoria lui Lachlan şi cea a lui Kendall din serial.

În ce-l priveşte pe James, acesta pare să fie sursa de inspiraţie pentru Roman: după studii întrerupte la Harvard, James se implică într-o casă de discuri pentru artişti hip-hop, sugerând că ar fi oaia neagră a familiei. După retragerea lui Lachlan, James se implică tot mai mult în compania tatălui său, dar imaginea sa suferă o lovitură puternică în 2011, când se află că un tabloid News Corp asculta telefoanele mai multor persoane influente, inclusiv membrii ai familiei regale britanice, pentru a-şi alimenta jurnaliştii cu ştiri. Chiar dacă Armstrong a preferat să folosească un alt scandal în serial, atât membrii familiei Roy cât şi cei ai familiei Murdoch au fost audiaţi de Congresul american, respectiv de Parlamentul britanic.

O similitudine importantă este şi poziţia politică a celor doi magnaţi. Prin postul de televiziune Fox News, Rupert Murdoch este considerat creatorul unui climat de neîncredere în establishment-ul politic american, climat ce ar fi avantajat alegerea controversatului preşedinte Donald Trump. În serial, Logan Roy este văzut de mai multe ori şantajând (sau momind) cu postul său TV ATN diverşi politicieni, inclusiv pe apropiaţi ai preşedintelui american în funcţie, pe care îl numeşte ironic "Stafida".

Indiscutabil, Succession este unul dintre seriale cel mai bine scrise realizate vreodată şi descrie inspirat o lume în care puterea devine o obsesie şi oricine o deţine e în stare de orice pentru a o păstra sau a şi-o mări, inclusiv să-şi atace şi să-şi sacrifice familia.

Exploreaza subiecte similare:

Succession, The Crown, Jesse Armstrong, Brian Cox, Jeremy Strong, Kieran Culkin, Sarah Snook, Alan Ruck

Alte știri din cinema

How to Have Sex – Ghidul unei generații despre cum să NU faci sex

Debutul în lungmetraj al lui Molly Manning Walker este mult mai profund decât dezvăluie titlul. Producția britanică a primit premiul Un Certain Regard la Festivalul de Film de la Cannes 2023 și urmează să fie proiectată în cinematografele din țară.

Regizorul iranian Mohammad Rasoulof, condamnat la biciuire și 8 ani de închisoare înainte de premiera noului său film la Cannes

Cel mai nou film al cineastului Rasoulof, The Seed of the Sacred Fig, va avea premiera în competiție la Cannes în mai.

28 Years Later, o nouă continuare a francizei cu zombie

Franciza 28 Days Later continuă cu al treilea film, 28 Years Later. Producția va avea premiera vara viitoare, pe 25 iunie 2025. Fanii seriei au așteptat 18 ani pentru o nouă poveste inspirată de hit-ul care l-a făcut cunoscut pe actorul Cillian Murphy.

Kristen Stewart și Oscar Isaac, cuplu căsătorit în thrillerul cu vampiri Flesh of the Gods

XYZ Films se ocupă de vânzările internaționale pentru acest film la viitorul Marché du Film de la Cannes

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells